Az április 21-i Tibet-fesztivál több korosztálynak kínál programokat, Namgyal Lhamo tibeti tradicionális énekesnőn kívül ugyanis különböző együttesek és lemezlovasok lépnek fel, többek között Lovász Irén és a Makám Skanzen Project. A meditatív kezdést vidám szórakoztatás váltja fel az est második felében -- tájékoztatta lapunkat Krulik Zoltán, a Fonó művészeti vezetője.
A hat éve sikeresen működő Fonó Budai Zeneház, amely magánkezdeményezésre jött létre, a különféle autentikus magyar népzenei, kortárs dzsessz, klezmer, balkáni zenei koncertek mellett felbecsülhetetlen népzenei gyűjtőmunkát végez: a bartóki hagyományokra építette az Utolsó óra elnevezésű sorozatát, amely várhatóan az idén fejeződik be. Erdélyből, a Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról hoztak Budapestre parasztzenét játszó előadókat, akikkel hangfelvételeket készítettek. A magyarországi együttesek közül azonban 34 zenekar még hátravan. A fölvett anyagokat CD-ROM-on rögzítették, amely 1300 hangzó, képi, szöveges feldolgozást tartalmaz, és összességében húsz CD-t tenne ki.
Mivel az évek óta folyó munkával valóban az utolsó órában mentenek meg értékeket, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tavaly nyolcmillió, az idén tízmillió forinttal támogatja ezt a programot. "A magyar kultúra legfontosabb exportcikke a zene, amellyel a legnagyobb sikereket érjük el világszerte" -- fogalmazott Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere, amikor aláírta a támogatói szerződéseket a Fonó Records Zeneműkiadóval és a Fonó Budai Zeneházzal. A Fonó tervei között szerepel az Új Pátria néven ismert CD-ROM angol nyelvű kiadása, valamint a teljes anyag audiováltozatban való megjelentetése.