Kétségtelenül példa nélküli helyzet állt elő azáltal, hogy az FKGP képviselőcsoportjából távozott független képviselők szerződésben vállalták a kormánykoalíció támogatását -- mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Emiatt szerinte is joggal hivatkozik e tényre az ellenzék a bizottsági helyek újraosztásának kérdésében, ám a házszabály egyértelműen ellenzékinek minősíti a képviselőcsoporthoz nem csatlakozott képviselőket.
A probléma lényege: a kisgazdafrakció létszámcsökkenésével az FKGP-t illető bizottsági helyek aránya nem csökkent. Ugyanakkor a kisgazda hatokkal együtt összesen 14 olyan független képviselő van, akinek -- egy ezzel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés alapján is -- egy-egy állandó bizottsági helyet kell biztosítani. Ezáltal viszont a házszabály alapján az ellenzékinek minősülő képviselők bizottsági aránya nő, azaz szükségessé válhat a kormánypártok "erősítése" a testületekben. Az ellenzék azonban arra hivatkozik, a matematikai számítással szemben az a helyzet, hogy a függetlenek egy csoportja minden esetben a koalícióval szavaz. (A kisgazda függetlenek egyelőre megtartották eddigi helyeiket, azonban politikai alku kérdése, hogy erre továbbra is lehetőségük lesz-e. Az FKGP biztosan ragaszkodik például a jelenleg még Lányi Zsolt által betöltött honvédelmi bizottsági elnöki poszthoz.)
Nyolc helyről hajlandó lemondani az FKGP -- mondta a Világgazdaságnak Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető, aki szerint az ajánlat tárgyalási alapnak tekintendő. Elismerte: ha a pártelnökség állásfoglalásának megfelelően kizárnák a frakcióból Bánk Attilát, Várhelyi Andrást és Horváth Bélát, további bizottsági posztokról kellene lemondaniuk, ám hangsúlyozta: nem tervezi, hogy kizárásokra vonatkozó indítványt terjesztene a képviselőcsoport elé. Szerinte egyébként egy ilyen javaslat eleve kudarcra lenne ítélve. Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta: a jövő heti házbizottsági ülést megelőzően tárgyal Áder Jánossal, ismertetve a házelnökkel a frakció álláspontját. Ezt követően várakozása szerint Áder János a házbizottság elé viszi a kérdést.
Az MSZP írásos előterjesztést vár a házelnöktől -- közölte Vancsik Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes. Mint mondta, pártja számára elfogadhatatlan, hogy a "szerződéses függetlenek" az ellenzék arányát növeljék, azaz rontsák a bizottsági helyek elosztásakor. Szerinte az FKGP-t a bizottsági alelnöki tisztségek közül megillető 17 százalék a frakció fogyatkozása után nem tartható fenn. Az MSZP ezért a bizottsági arányok egészének áttekintését szorgalmazza.