A magyar és az orosz fél várhatóan napokon belül aláírja azt a kétoldalú megállapodást is, amelyben a szolgálati és a diplomata-útlevéllel rendelkezőknek továbbra is szavatolják a vízummentességet. A hivatalos útlevelekre addig érvényben marad a korábbi megállapodás szerinti vízummentesség.
Az Oroszországba igyekvőknek vasárnaptól rendelkezniük kell a turistavoucher eredeti példányával, illetve, a "visszaigazolás a külföldi állampolgár fogadásáról" ellenőrző szelvénnyel is, amelyeket a határellenőrzésnél be kell mutatniuk. Az orosz határőrség azon országok állampolgárai esetében, akiknél fokozottan fennáll a migráció veszélye, bármelyik okmány hiányában megtagadhatja a beléptetést, a vízumot pedig érvénytelenítheti.
A vízum kiállításához a konzuli hivatal útlevelet, vízumkérő formanyomtatványt, három darab fényképet, egészségügyi biztosítást, valamint az orosz utazási iroda igazolását (faxmásolat), vagy az utazást szervező külföldi -- beleértve a magyar -- utazási iroda, illetve az orosz utazási iroda külföldi képviselete voucherének eredeti példányát kéri. A konzuli hivatal a turistavízumot általában egyszeri beutazásra és legfeljebb 30 napos tartózkodásra adja ki.
A Correspondent értesülései szerint a szabályozás -- és a 40 dolláros vízumár -- inkább az évi egy-kétezer orosz turistát érinti majd érzékenyebben. Úgy vélik, az Oroszországba igyekvő magyarokra nézve a vízumkényszernek kisebb hatása lesz, mivel az utazók többsége üzletember. Szergej Szirovjatkinnak, az egyik orosz utazási iroda vezetőjének az a véleménye: míg a vízumkényszer az utazási irodáknak jó üzlet, addig a turizmusra nézve visszatartó erővel bír.