A Fidesz vezető politikusainak hivatalos nyilatkozatai alapján úgy tűnhet, a párt lemaradt a 2002-es választásokra való felkészülés jegyében indult "jelöltállítási versenyben", ám valójában csaknem teljes egészében tudni lehet, kik mérethetik meg magukat a választókörzetekben. Az ugyanis régóta ismert, hogy a Fidesz az "aki 1998-ban nyert, 2002-ben ismét indulhat" alapelvet vallja, a pártnak pedig közel kilencven olyan képviselője van a parlamentben, aki egyéni körzetben aratott győzelmet. Ráadásul azok is számíthatnak a jelöltségre, akik bár listáról jutottak be, de a helyi politizálásban vagy a frakció tagjaiként meghatározó személyiségeknek bizonyultak. A Fidesz vezetése -- mint arról korábban beszámoltunk -- még tavaly ősszel körkérdéssel fordult képviselőihez, azt firtatva, vállalják-e az ismételt megméretést, s szinte mindegyikük igennel válaszolt. A jelöltlista véglegesítésére azonban egyébként sem kerülhet sor az MDF-fel az együttműködésről folytatott tárgyalások lezárta előtt.
A jelöltállítás konkrét folyamatairól Várhegyi Attila, a párt országos választmányának elnöke lapunknak azt mondta, jelenleg még a helyi szervezetek tárgyalnak, s azt követően a megyei választmányoknak kell határozniuk mind a jelöltekről, mind a megyei listákról. Ezek a kérdések csak később, várhatóan 2002 elején kerülnek az országos választmány elé, miután a választási előkészítő bizottság (veb) is véleményezte a megyék előterjesztéseit -- tette hozzá a politikus. A többi párthoz képest tetten érhető lemaradásra vonatkozó felvetésünkre Várhegyi Attila -- a fentieket is alátámasztva -- azzal reagált, "a Fidesznek több mint száznegyven képviselője van".
A legnagyobb kormánypártnak mindazonáltal mutatkoznak lemaradásai a formai döntéshozatalban. A párt nyárra ígérte a kampányfőnök és a kampánystáb megnevezését. Ehhez tartozik, hogy hónapok óta általában biztosra veszik, a kampányfőnök Kövér László ügyvezető alelnök lesz, a csapat pedig valószínűleg Áder János és Deutsch Tamás alelnökökkel egészül ki. A Fideszben korábban azt jelezték, június végére könyv alakban is kiadják -- a "polgárokkal folytatandó párbeszéd" egyszer már bevált receptje jegyében -- A jövő elkezdődött című, vitairatnak nevezett pártprogramot. Úgy tudjuk, ez a projekt is csúszik, de szeptemberben már nyomdába kerülhet a kötet.
Miközben a szocialista riválisok már a jövő héten megtartják a képviselőcsoport nagyszabású, a jelöltek részvételével teljes ülését, a Fidesz később kezd. Az ülésszakok elején és végén szokásos, többnapos, kihelyezett frakcióülést az előzetes tervek szerint csak szeptember végére, várhatóan 28--30-ára szervezik Sopronba. Ezen Orbán Viktor kormányfő tart majd "eligazítást", napirendjének meghatározásában pedig az országos elnökségnek is központi szerepe lesz.
A legnagyobb kormánypártban sikeresnek látják az idén nyáron alkalmazott taktikát, amikor is a rendszerint vidéken tartott kormányülésekkel szinkronban nyilvánított véleményt a Fidesz -- a hivatalos állítások szerint hetente tanácskozó -- országos elnöksége. Az egymásra felelgető kormány- és pártüzenetek módszere biztosította a jelenlétet a médiában, miként az a változtatás is, hogy a frakció tagjai nyilatkozatokban vagy közleményekben reagáltak az ellenzék állításainak többségére. A tavaly nyári gyakorlattal ellentétben -- amikor a Fidesz gyakorlatilag "szabadságra ment" -- a választások közelsége és Medgyessy Péter aktivizálódása is indokolta a legnagyobb kormánypárt "nyomulását".