A kormány hatszázalékos infláció mellett számolta ki a pedagógusok idei béremelését (januárban 8,25, szeptemberben 20 százalék), a gazdasági előrejelzések szerint azonban már most sejthető: a pénzromlás inkább 10 százalék körül alakulhat az év végén. A PSZ számításai szerint ez azt jelenti, hogy a reálbér-növekedés csupán 6-7 százalékos lesz a közszférában, ezért -- bár a kormány januártól újabb 7,75 százalékkal emeli a pedagógusok bérét -- a szervezet szerint legalább háromszázalékos kompenzációra volna szükség. Az oktatási tárca szerint a 20 százalékos béremeléssel 100 ezer forint fölé emelkedik a pedagógusok átlagbére. Úgy látják, minden önkormányzat felkészült már az emelt összegű bérkifizetésre. A minisztérium számításai szerint a pedagógusfelzárkóztatás eredményeként a tanárok bére 2006-ra eléri a nemzetgazdasági kereset 125 százalékát.
Varga László, a PSZ érdekvédelmi titkára lapunknak elmondta: a bérrendezésnél figyelembe kell venni a minimálbér alakulását is, ami jövőre 50 ezer forint lesz. A titkár úgy véli, ez a közalkalmazotti bértábla "összenyomását" eredményezi. Szerinte a minimálbér esetében is képzettséghez kötődő kereseti struktúra kialakítására lenne szükség, azaz: az egyetemi diplomás pályakezdő pedagógusok keresetének mintegy 140 ezer forintnak kellene lennie.
A PSZ ősztől kiemelt figyelmet szentel annak, hogy minden iskolában betartják-e a kötelező óraszámokra, a keresetekre, a kiemelt munkavégzésért járó pótlékok kifizetésére vonatkozó előírásokat. Ennek eredménye leghamarabb novemberre várható, ám az már októberre kiderülhet, az iskolák megfelelnek-e a kötelezően előírt kerettantervi és minőségbiztosítási követelményeknek.