A Sportkórház felújításával párhuzamosan, 2003--2004-re nemzetközi akkreditációval bíró doppinglaborja lehet a fővárosnak, amennyiben a kabinet -- ígéretéhez híven -- még az ősszel elkezdi folyósítani az erre a célra megszavazott 800 millió forintot -- nyilatkozta lapunknak Bakanek György doppingszakértő, az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) főtanácsadója. Hangsúlyozta: az akkreditáció hosszú és költséges folyamat, amelynek során az intézménynek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) feltételeinek kell megfelelnie.
A minősítés csaknem egy évet vesz igénybe. Ezalatt próbamintákat küldenek a laborba, amelyek vizsgálata önmagában több tízezer svájci frankba kerül. A beruházás költségeit tovább növeli a szakemberek azon célja, hogy a laborban az egyszerű rutinvizsgálatok mellett a manapság a kerékpárosok körében leginkább kedvelt teljesítményfokozó doppingszerrel, az EPO-val, illetve a növekedési hormonokkal kapcsolatos kutatásokat is el tudják végezni.
Mindezeket figyelembe véve úgy gondolják a szakemberek, a doppinglaborra megszavazott 800 millió forint elég lehet az új felszerelésre. Aján Tamás, a NOB Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségének (WADA) elnökségi tagja lapunknak elmondta: az akkreditált labor létrehozásával egy általa már 1976 óta kezdeményezett terv válhat valóra. A laborban évente akár 3000 vizsgálatot is lehet majd végezni. A jelenleg a Sportkórház keretein belül működő doppinglabor 1999--2000-ben összesen 1400 mintát elemezett, amiből hat lett pozitív). Több mint 150 esetben viszont -- a nemzetközi sportszövetségek előírásai alapján -- külföldre kellett vizsgálatra küldeni a mintákat: a legtöbb, hazánkban rendezett sportesemény alkalmával ugyanis az a bevett gyakorlat alakult ki, hogy amennyiben a doppinglabor pozitív eredményre bukkant, a B tesztet már nem végezhette el, hanem a vizsgálati anyagot postára adta valamelyik európai ellenőrző központba.