Úgy tűnik, a bátyám világbajnok lesz a Hungaroringen -- jelentette ki tegnap Ralf Schumacher, utalva a pontverseny állására, amelyben toronymagasan vezet az immáron háromszoros bajnok Michael Schumacher. A már korábban is elhangzott kijelentés távolról sem csak az F--1-szurkolókat hozza lázba: ennek is köszönhető, hogy a Magyar Nagydíjon minden eddigi közönség- és bevételi rekord megdőlhet, hogy a szokásosnál is nagyobb tumultusra lehet számítani a vasárnapi versenyt követően a fővárosban, a kivezető utakon és a határokon, illetve, hogy a nem kis részben a győzelmet ünnepelni érkező turisták által elköltött pénzből 15-18 milliárd forintos adóbevételre számíthat az állami költségvetés.
Ha M. Schumacher szombaton megszerzi az első rajtkockát, a vasárnapi versenyre sok olyan turista is kilátogathat, aki nem kifejezett F--1-szurkoló, de itt tölti a szabadságát Magyarországon -- véli Palik László. A Hungaroring Sport Rt. (HR) elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta: az ülőhelyek több mint nyolcvan százaléka elkelt, s elképzelhető, hogy a helyszínen minden belépő elfogy. A korábbi évekhez képest duplájára nő a magyar nézők aránya: a hazai szurkolók részére a HR-klubon keresztül kínált kedvezményes jegyek iránt az elmúlt években 5-6 ezren érdeklődtek, míg az idén már több mint tízezer kelt el belőlük.
A versenypályán belül mintegy száz büfé épült fel a hét végére, közülük harminc a legértékesebb ülőhelyek mögötti részen. Egy korsó sörért ezer, egy félliteres üdítőért ötszáz forintot kérnek majd az önkéntesen árkartellbe tömörült vállalkozók. Mint egyikük elmondta, az italárak szinte fillérre egyeznek az európai pályákon kért összegekkel, enni pedig még mindig olcsóbban lehet a Hungaroringen. A büfék bérleti díjáról még névtelenül is nehezen nyilatkozó vállalkozók szerint a hét végére félmillió forintot is fizetnek.
A futamra kiemelten készül a rendőrség, a vámőrség és a fogyasztóvédelmi felügyelőség is. A pályát és környékét közel kétezer rendőr biztosítja majd. A ring közvetlen környezetét a mogyoródi önkormányzat védett területté nyilvánította, azaz a prostituáltak csak távolabb kereshetnek -- és az előzetes jelzések szerint keresnek is -- kuncsaftokat. Az árusok jövedéki ellenőrzésre és a fogyasztóvédők próbavásárlásaira számíthatnak.
A hatóságoknak a legtöbb gondot a vasárnap jelenti majd, amikor a várhatóan több mint százezer néző egyszerre hagyja el a pályát, jelentős részük az országot is. Az Ifjúsági és Sportminisztérium által szervezett vasárnapi utcabál miatt az egész hét végén le lesz zárva a Kós Károly sétány, vasárnap pedig az Andrássy út is. A fővárosi önkormányzat forgalomtechnikai alosztályvezetője, Pásti Imre szerint a legnagyobb tumultus a Hungária körúton alakulhat ki, ahol a szakember várakozásai szerint csak éjjelre áll vissza a rend. A Forma--1-re összesen 40-60 ezer személyautóval érkezik a közönség. Vasárnap éjjel a nyugati határállomásokon minden sávot nyitva tartanak a távozó külföldieknek, a határőrség és a vámosok egyaránt emelt létszámmal állnak szolgálatba.