Az MSZP határozottságának alapja a párt fokozatosan javuló népszerűsége, egysége, az esélyteremtő állam létrehozását célzó, a nemzet egészének szóló program -- fogalmazott Medgyessy Péter kormányfőjelölt az MSZP-frakció balatonfüredi ülésén. A szocialisták olyan programot kínálnak, ami többek között a szegénység felszámolását, az esélyegyenlőség megteremtését, az infláció leszorítását és a korrupciómentes kormányzást tartja a legfontosabb feladatának. A miniszterelnök-jelölt a szocialisták céljairól szólva kiemelte még a jelenlegi kamatpolitika megváltoztatását. A Fidesszel kapcsolatban kijelentette: a legnagyobb kormánypárt már réges-rég intenzív kampányt folytat, de téved, mert Magyarországot nem lehet megvenni. A Fidesz megoszt, az MSZP nyugalmat akar.
Az őszi munka céljait Kovács László pártelnök fogalmazta meg. Mint mondta, a szocialisták választási programját el kell juttatni a lakossághoz, a "visszajelzéseket" be kell építeni az elképzelések közé. Ezen túlmenően a népszavazási kérdőívekre történő aláírásgyűjtést fel kell használni a választók meggyőzésére. A pártelnök is hangsúlyozta az MSZP egységét, s kiemelte azt is, hogy a szocialista képviselőjelöltek képzettebbek, átlagéletkorukat tekintve négy évvel fiatalabbak a jelenlegi frakciótagoknál. Kovács szerint az MSZP előnye mondanivalója mellett a nagyságában és szervezettségében van, s ezzel kiegyenlítheti azon hátrányát a Fidesszel szemben, hogy a kormánypártnál kevesebb pénzt tud csak a kampányra fordítani.
A frakciónak az őszi ülésszakra vonatkozó munkatervét ismertetve Nagy Sándor frakcióvezető azt hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport kritikát fogalmaz meg a kormány munkájáról, s megjeleníti az MSZP-program elemeit. A tervezett politikai vitanapok közül kiemelte a földtulajdonnal és a földhasználattal foglalkozót.
Az MSZP-frakció egyhangú szavazással sorai közé fogadta Hortobányi Krisztina volt fideszes, független képviselőt.