Nem hiszem, hogy határozatképes lesz a hétfői ülés -- jelentette ki kérdésünkre Vancsik Zoltán, az MSZP frakcióigazgatója. Mint mondta, a házbizottságban megkérdezte a kormánypártokat és a MIÉP-et, biztosítják-e a határozatképességet, ám a Fidesz nem adott választ, a többiek pedig nemet mondtak. A szabadságolások miatt valamennyi frakcióvezető úgy nyilatkozott lapunknak, fizikailag is nehéz értesíteni és berendelni a képviselőket, távolmaradás esetén pedig egyik képviselőcsoportban sem kell szankciókra számítani.
A számháború lényege: a határozatképességhez, így a napirend elfogadásához az összes, 386 képviselő 50 százalékának plusz egy főnek a jelenléte szükséges; ezt a két, az ülést kezdeményező ellenzéki párt értelemszerűen nem tudja biztosítani. Ugyanakkor arra lehet számítani, hogy teljes létszámához mérten az MSZP és az SZDSZ frakciója jelenik meg a legnagyobb arányban, így amennyiben néhány kormánypárti képviselő jelenlétével a Ház határozatképes lenne, akkor a két ellenzéki párt kerülne relatív többségbe. A Világgazdaság körkérdésére, hány képviselő jelenlétét tudják garantálni az ülésen, a kormánypártok egyike sem válaszolt. Az MSZP 90-100 honatyával képviselteti majd magát, az SZDSZ frakciója összesen 22 főből áll.
A Fidesz-frakció álláspontja szerint nem szükséges az ülés összehívása, de a házelnök két nappal ezelőtti közleménye alapján már akkor megkezdtük valamennyi képviselő értesítését -- mondta Rogán Antal frakcióvezető-helyettes. Szerinte a rendkívüli ülés esetében a kezdeményezőket terheli a határozatképesség biztosításáért a felelősség. Az MDF ugyancsak nem támogatja az ülés megtartását és a napirendet, a kisgazdák Torgyán József vezette része viszont a kormánypártok ellen fordult a kérdésben. Az FKGP-frakció többsége azonban szintén ellenzi az ülést és napirendjét.
Mint már beszámoltunk róla, az SZDSZ és az MSZP szándékai szerint két vizsgálóbizottság létrehozásáról szavaznának a képviselők. Az egyik testület az agrártárca korábbi politikai államtitkárának, a büntetőeljárás alá vont Szabadi Bélának az ügyében vizsgálná a miniszterelnöki felelősséget. A második bizottság az Orbán-bányák és a lecserélt vezetőségű Dunaferr közötti kapcsolatot firtatná. Az utóbbival kapcsolatban az SZDSZ-es Horn Gábor tegnap úgy fogalmazott: a parlamentnek kötelessége megvizsgálni egy olyan ügyet, amely "korrupció gyanúját veti a kormányfőre".