Valószínűleg még augusztus folyamán a kabinet elé kerül az a kormányrendelet-tervezet, amely a tavaly év végén elfogadott, új szövetkezetekről szóló törvényhez kapcsolódva az iskolaszövetkezetek tevékenységét szabályozná. A pár hete elkészült tervezet szerint az iskolaszövetkezetek alapításához és működtetéséhez oktatási intézmény szükséges, adott esetben pedig az intézmény vezetője akár meg is tagadhatja a diákszövetkezet alapszabályának jóváhagyását. Ezenkívül az iskolaszövetkezet tevékenységének összhangban kell állnia az oktatási intézmény pedagógiai célkitűzéseivel.
Miután piacfüggő, hogy a munkáltatók milyen álláslehetőségeket kínálnak fel, kevéssé értelmezhető a fenti megállapítás -- véli Marosi László. A Meló-Diák Országos Diákvállalkozási Hálózat elnöke hangsúlyozza: igénylik a pontos törvényi szabályozást, ám indokolatlan, hogy ilyen szoros legyen a kapcsolat az oktatási intézményekkel, melyektől most gyakorlatilag teljesen függetlenül működnek. Elképzelhető, hogy a munkaerő-kölcsönző cégek lobbitevékenységének eredményeként készül a kormány ilyen szabályozásra -- tette hozzá.
Karácsony Mihály, a diákszövetkezetek egyeztető fórumának, a Diák Észnek az elnöke úgy látja: a jogszabály életbelépésével piaci helyzetük romlana, míg a munkaerő-kölcsönző cégek előnyhöz jutnának. A munkaerő-kölcsönző társaságok ugyanis hosszú ideje azt kifogásolják, hogy a diákszövetkezetek járulékmentesen foglalkoztathatnak munkaerőt, pedig -- álláspontjuk szerint -- voltaképpen az ő tevékenységük is munkaerő-kölcsönzésnek minősül. Ezt a diákszövetkezetek határozottan visszautasítják.
A fentieken túl a hazai diákszövetkezetek megalapozatlannak és indokolatlannak tartják például azt, hogy csak az adott oktatási intézmény saját hallgatói lehessenek alapítók, tagok vagy munkavállalók. Ez azért teljesen életszerűtlen, mert korlátozza a tanulókat abban, hogy kedvükre válasszanak a diákszövetkezetek közül -- érvelnek. A kormányrendelet-tervezetben szereplő kétéves moratórium helyett, a többi szövetkezethez hasonlóan, ötéves haladékot kérnének az iskolaszövetkezetek.