Másfél évvel ezelőtt az akkori amerikai nagykövet írásos bizonyítékokat adott át Orbán Viktornak a MiG--29-esek tervezett felújítása ügyében történt korrupció ügyében -- lendítette tovább az egy hete elindult, a kisgazdapártra árnyékot vető görgeteget Demszky Gábor a Nap-kelte adásában. A főpolgármestere ezt magára Peter Tufóra hivatkozva közölte. Eszerint két alkalommal, egy reggelin és egy ebéden beszélt neki erről a diplomata, sőt -- mondta el a Világgazdaságnak -- más későbbi találkozásaikkor is szóba került a kérdés.
Peter Tufo az MTI-nek Washingtonban azt mondta: meglepetéssel értesült Demszky nyilatkozatáról. Kijelentette: nem kívánja nyilvánosan kommentálni korábbi magánbeszélgetéseit, amelyeket magyar illetékesekkel -- akár Orbán Viktorral, akár Demszky Gáborral -- nagykövetként folytatott.
Mindazonáltal leszögezte: "Nem nyújtottam át írásos dokumentációt a miniszterelnöknek." Az FBI soha semmilyen módon nem folyt bele a kérdésbe, nem végzett vizsgálatot -- tette hozzá a volt nagykövet, válaszul Demszky egy másik állítására. Az exnagykövet elmondta: a szóban forgó ügyről nem, a MiG--29-esekről és az amerikai F--16-osokról általánosságban beszélt a magyar miniszterelnökkel, anélkül hogy bármilyen korrupciós vonatkozás szóba került volna. Peter Tufo elmondta azt is: abban az időben valóban voltak olyan híresztelések és állítások, amelyek szabálytalanságokra vonatkoztak a MiG--29-es szerződéssel kapcsolatban, de ezeket ő nem kívánja kommentálni. Ahogyan azt sem, hogy az említett híresztelésekről és állításokról folytatott-e magánbeszélgetést magyar személyekkel.
Ezzel az utolsó mondattal a diplomata elismeri, hogy szóba hozta a kenőpénz gyanúját -- fogalmazott lapunknak a főpolgármester. Egyébként pedig -- tette hozzá -- a nagykövet hivatalos meghívására létrejött találkozón került szóba köztük az ügy, továbbá ilyen beosztású személy nem engedheti meg magának, hogy bizonyítékok nélkül beszéljen ekkora horderejű gyanúról. A politikus úgy véli, Orbán Viktor azért nem tesz semmit, mert az az érdeke, hogy a kisgazdákkal szemben talonban tartsa bizonyítékait.
A miniszterelnök környezetében ugyancsak cáfolták, hogy írásos bizonyítékokat adott volna át Tufo, és -- fogalmazott forrásunk -- "az általam ismert találkozókon sem került szóba az ügy". Borókai Gábor kormányszóvivő ezzel összhangban "mindenben alátámasztotta" a nagykövet szavait. A budapesti amerikai nagykövetség kurta közleményében közölte, hogy "mint általában", az Egyesült Államok kormánya nem kommentálja képviselőinek magyar hivatalos személyekkel folytatott magánbeszélgetéseit.