A területi listákon indítandó MDF-es képviselőjelöltekkel kapcsolatos dilemma tétje nem kevesebb, mint hogy a fórum maximum 28 vagy 35 képviselővel bírhasson -- elvben -- minden jelöltje győzelme esetén. A budapesti választmány után vasárnap az MDF országos választmánya (ov) is elfogadta Dávid Ibolya pártelnök beszámolóját a Fidesszel kötött megállapodásról. A szövetségi politikáról dönteni illetékes grémium ugyanakkor támogatta, hogy a budapesti választmány által megfogalmazott ajánlásokat a pártelnök érvényesítse a további tárgyalásokon.
A két párt közötti megállapodás értelmében az MDF 16 jelenlegi képviselője mellett további kilenc körzetben nevezheti meg a Fidesz--MDF közös jelölteket. Az országos lista második helyén az egyéniben is induló Dávid Ibolya, az első 15 hely valamelyikén az egyéniben nem induló Hende Csaba, a fórum általános alelnöke áll. Az MDF emellett hét olyan területi listás helyet is kap, ami 1998-ban a Fidesz számára befutónak bizonyult. A budapesti választmány legfontosabb ajánlásai a listás helyekkel kapcsolatosak: kérték, hogy a fórum a hét területi listás helyen olyan jelölteket indítson, akik nem kapnak lehetőséget az egyéni körzetben való megméretésre. Ha ez így lenne, a fórum 28 helyett 35 képviselővel is bírhatna 2002 után a parlamentben, feltéve, hogy valamennyi jelöltje bejut. Tény, hogy a két párt közötti megállapodásban nem szerepel konkrét megkötés a listás helyekre jelölhető személyeket illetően, ám ezen kérdésekben mindkét párt illetékes szerveinek, ennek hiányában elnökeinek egyetértése kell. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke lapunknak korábban egyértelműen leszögezte: a hét területi listás helyen kizárólag egyéni körzetben is induló képviselőjelöltek szerepelhetnek. Dávid Ibolya azonban tegnap azt mondta, a megállapodást december 31-ig, további tárgyalásokon kell megtölteni tartalommal.
A fővárosi választmány az illetékes pártszervek döntését kérte abban, hogy a megállapodásban név szerint Hende Csabának biztosított listás helyen kit indítsanak. Dávid Ibolya tegnap elismerte: az ov-nak kell jóváhagynia a listát, így az elvi lehetőség megvan a változásra, de nem hiszi, hogy a párt második, az elnök bizalmát bíró emberét ne erősítenék meg a későbbiekben.