A piac lassú szűkülése miatt a végzősöknek fel kell készülniük az elhelyezkedés nehézségeire: pár évvel ezelőtt még két kézzel kaptak utánuk a cégek, ma már nekik is meg kell tanulniuk "eladni" magukat.
A hagyományos -- az idén november 6--7-én megrendezett -- műegyetemi InfoBörzén tavaly még 48 cég képviseltette magát 1000 állásajánlattal, ez évben azonban a kiállítók száma 36-ra, az állásajánlatoké pedig 500-ra apadt -- tájékoztatott Tóth Sándor főszervező. Ezek a számok azt mutatják, hogy az idén valamivel kevesebb informatikusra van szükség. Mindazonáltal igen kedvező kezdő fizetést mondhatnak magukénak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamos és Informatikai Karáról kikerülő pályakezdők. A BME karrierközpontja által ez évben -- még májusban -- elkészített felmérésből kiderül: a két éve végzett villamosmérnökök és informatikusok kezdő havi bruttó jövedelme 288 ezer forint körül alakult, 67 százalékuk keresete meghaladja a havi 201 ezer forintot. A kezdő villamosmérnökök, illetve informatikusok 25 százaléka multinacionális, 20 százaléka kizárólag külföldi tulajdonú cégnél helyezkedett el. A tisztán magyar tulajdonú cégek aránya esetükben egyébként 25 százalék.
Az idei állásbörzére 2000-2500 egyetemi, főiskolai hallgatót, illetve frissdiplomás informatikust, programozó matematikust, villamosmérnököt várnak. A rendezvény nem csak a fővárosiaknak szól, a határainkon túlról és vidékről is várnak érdeklődőket. Győrből, Veszprémből, Pécsről, Szegedről és Miskolcról különbuszok hozzák a látogatókat, de a többi vidéki városból érkezőknek is megtérítik az utazási költségeiket a szervezők.