Az etr-t a világbanki fejlesztési projekt részeként 1998-ban kezdték kialakítani a Pécsi Tudományegyetemen, és ebben a szemeszterben a Szegedi Tudományegyetemen is megkezdte működését. Jelenleg a rendszer "tesztelése" folyik, a 2002--2003-as tanévtől pedig, mikor is a kreditalapú tanulmányi elszámolás érvénybe lép a magyar felsőoktatásban, minden intézménynek kötelezően be kell vezetni a képzés-elszámolás azonosítható rendszerét.
Az eset érdekessége, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen már hat éve él a Neptun névre keresztelt etr, a hallgatók már e rendszeren keresztül vehetik fel a tantárgyakat, jelentkezhetnek -- akár egy másik városból is -- vizsgára, az oktatók a Neptunon jegyzik és jelzik a vizsgák eredményeit, és a rendszer arra is lehetőséget ad, hogy az egyetem a jegyzett támogatás igénybevételénél ellenőrizze, hogy az illető valóban aktív hallgatója-e az intézménynek. A pécsen kidolgozott szisztéma tehát lényegében azonos elv alapján dolgozik. Vass Miklós, a PTE rektorhelyettese lapunknak azt mondta, hogy az etr lehetőséget ad az ösztöndíjak kifizetésére, a hallgatók költségeinek befizetésére (költségtérítés, kollégiumi díjak stb.) és a diákigazolványok nyilvántartására is. Az információs rendszer megkönnyíti a nyilvántartást, és az it-rendszerek alkalmazásával lényegesen meggyorsítja az adminisztratív munkát. Vass Miklós elmondta azt is, hogy az etr kidolgozására az egyetem eddig közel 40 millió forintot költött saját forrásból, és bár ígéretet kapott arra, hogy az oktatási tárca megtérít számára 30-35 milliót, ez idáig még nem történt meg.
Az Oktatási Minisztérium lapzártánkig nem adott választ arra vonatkozóan, mi lesz a pénz sorsa, mint ahogyan arra sem, mi szükség volt a világbanki etr-projektre, ha a Neptun már több éve működik. A tárca arra sem felelt, miért van szükség a két szisztéma intézményi "versenyeztetésére".