Kis és nagy biotechnológiai, illetve gyógyszergyártók két évtizede ádáz küzdelmet vívnak megfelelő vérhelyettesítő készítmények kifejlesztésére és az első ígéretes eredmények már meg is születtek. Három amerikai cég vérhelyettesítő terméke már a szükséges tesztek végső fázisánál, illetve a törzskönyveztetésnél tart. A Northfield Laboratories Polyheme, a Biopure Hemopure, az Alliance Oxygent nevű készítménye eltérő összetételű, alaptulajdonságaikban mégis hasonlítanak; bármely vértípussal kompatibilisek, és akár egy évig is felhasználhatók.
Rendkívüli technológiai erőfeszítéseket igényelt a gyártóktól a vörösvértestek oxigénszállító képességének lemásolása, így a korábbi vérkészítmények döntő többsége a sikeres állatkísérletek ellenére nem bizonyult emberi használatra alkalmasnak.
A "mesterséges vér" csak néhány órára kerül az emberi szervezetbe, de így is ezreket menthet meg évente -- feltéve, ha forgalomba kerül. Az élenjáró három amerikai vállalkozás, kis mérete miatt, egyelőre nem tudja előteremteni a gyártáshoz szükséges milliókat, nem is beszélve a törzskönyvezést végző amerikai élelmiszer-ipari és gyógyszertermék-szövetség (FDA) várhatóan rendkívül szigorú követelményeiről. A gyártók között a Northfield jár elöl: vezetői magabiztosan vélekednek termékük FDA általi elbírálásáról. Akadálya lehet a még potens vértestekből kémiai folyamatok során előállított Polyheme elfogadtatásának, hogy szinte kilátástalan kísérleti alanyokat találni az FDA által kötelezően előírt tesztek elvégzéséhez.
Éppen az ilyen nehézségek elkerülése végett a Biopure csak ortopédiai műtéteknél alkalmazott termékként kívánja törzskönyveztetni saját készítményét. Az akár három évig felhasználható Hemopure szarvasmarha véréből kivont hemoglobin többlépcsős eljárással módosított, emberi használatra alkalmas változata. Bár csak amerikai tenyésztésű szarvasmarhákat használ a Biopure, komoly kihívást jelenthet az FDA kergemarhakórral kapcsolatos aggályainak eloszlatása.
Az oxigénszállítást végző kémiai anyagok keverékéből összeálló Oxygent végső stádiumban lévő tesztjeit néhány szívműtétre váró kísérleti alany által elszenvedett szélütés miatt kellett leállítani. Az Alliance a készítmény szakszerűtlen beoltásával, továbbá a betegek eleve meglévő panaszaival (túlsúly vagy cukorbetegség) magyarázza az eseteket, de a biztonság kedvéért szívpanaszoktól mentes csoporton folytaja kísérleteit.
Mindhárom cég élethalálharcot vív az idővel a 12 milliárd dollárra becsült mesterséges vérkészítmények piacának uralása érdekében, azonban az egyelőre sikertelen próbálkozások miatt nem várható a hagyományos beszerzési források vagyis a vérvételek elapadása.