A Nemzeti Színház nagytermében a 617 ülőhely mellett 16 pótszék várja a nézőket, a stúdióban körülbelül 200 fő helyezkedhet el. Budapesten a három játszóhelyű Vígszínház a legnagyobb: a Víg nézőterén 1040 fő foglalhat helyet, a Pesti Színházban 536, a stúdióban 70. Ez összesen 1676 néző. Ugyanakkor a Vígszínház tavaly (a gazdasági évben, mert bár a munka évadban zajlik, a pénzt egy esztendőre utalják) 386 millió forint támogatást kapott a fenntartó önkormányzattól, valamint százmilliót a kulturális tárcától. Az összes támogatás tehát 486 millió forint volt - mondta lapunk kérdésére Lázár Egon gazdasági igazgató. Az idén az önkormányzati támogatás 448 millió, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a tavalyihoz hasonlóan százmillió érkezik, ez összesen 548 millió forint. A Vígszínház a saját bevételekkel együtt tavaly összesen 839 millió forintból gazdálkodhatott, 2002-re 934 milliós összköltségvetéssel számolnak, s ebben már benne van például a jegybevétel is. A mostani évad 11 bemutatója között például olyan műveket találunk, mint a Bűn és bűnhődés, a Pestiben A bölcs Náthán. A nézőszám pedig a legutóbbi évadban megközelítette a 380 ezret.

Kiemelkedő elismertséggel büszkélkedhet a Katona József Színház, ahol 378 szék található a nézőtéren, a másik játszóhelyen, a Kamrában 99. Mindkettőben van minden este előadás, ugyanúgy, mint a Vígszínházban és a Pesti Színházban - mint két önálló teátrumban. A több mint 30 társulati tagot számláló Katona József Színház a tavalyi gazdasági évben 318 millió forint támogatást kapott a fővárostól és a kulturális tárcától, a saját bevételekkel együtt a teljes költségvetést feltornázták 569 millióra. Az idén 284 millió forintos önkormányzati és központi támogatásnál tartanak jelenleg - tudtuk meg Dely Katalin gazdasági igazgatótól, aki szerint az összköltségvetésük 2002-ben körülbelül akkora lesz, mint tavaly. Mindkét játszóhelyükön három-három bemutatót tartanak. Tavaly 386 előadáson szórakoztatták a nézőket a két színházban, ehhez jött 13 tájelőadás. Szalonikiben hat előadáson mutatkoztak be, Párizsban három produkciót játszottak 11 alkalommal, s szerepeltek rangos európai fesztiválokon is. A színház kihasználtsága pedig 110,45 százalékos volt.

Érdekes ebből a szempontból a Miskolci Nemzeti Színház, nemcsak azért, mert öt játszóhelyű teátrum, hanem azért is, mert operatagozata is van, márpedig az opera drága műfaj. Itt a nagyszínházban 678 szék található, a nézőtér tehát csak kicsivel nagyobb, mint a Nemzeti Színházé. Miskolcon a mostani évadban nyolc saját bemutatót tartottak-tartanak, ebből az egyik opera volt - tudtuk meg Koncz Boglárka művészeti titkártól. A jövő évadra tíz premiert terveznek, csupa magyarországi ősbemutatót, ilyen Berlioz Faust elkárhozása című operája.

A Miskolci Nemzeti Színház az idén közel 396 millió forint támogatást kap: a központi büdzséből 180 milliót, Miskolc városától 147 millió az induló támogatás, mindehhez jön némi korrekció művészeti hozzájárulásként. A saját bevételre 68,26 millió forintot ír elő a fenntartó önkormányzat - tudtuk meg Leskó Mária gazdasági igazgatóhelyettestől. Tehát a Miskolci Nemzeti Színház körülbelül 450 millió forintból működhet ebben a gazdasági évben, s ez a jegybevétellel és a támogató TVK által nyújtott összeggel együtt is csak körülbelül az ötöde annak, amit a március 15-e óta működő Nemzeti Színház kap.

Eszéki Erzsébet