A tánc világnapja, azaz április 29-e alkalmából a Nemzeti Táncszínház Kht. és a Magyar Táncművészek Szövetsége április 20-29-e között másodjára rendez fesztivált. Fellép a Pécsi Balett, Ladányi Andrea L. A. Dance Company nevű együttese, Bozsik Yvette társulata, Frenák Pál csapata. A Honvéd Együttes és a Budapest Táncegyüttes a nemrég sikerrel bemutatott produkciót, a Duna rapszódiát adja elő. Láthatjuk a Közép-Európa Táncszínházat, a Pannon Várszínház Kht. Boleróját, a Magyar Nemzeti Balett legfrissebb előadását, az Anyegint. A tánc világnapján gálaműsor várja a nézőket a Nemzeti Táncszínházban (a volt Várszínházban).

Amellett, hogy kilenc nap alatt felvonul a hazai hivatásos táncegyüttesek színe-java, az idén is lesz külföldi fellépő: az Egyesült Államokból érkező Carolina Balett Messiás címmel mutatja be produkcióját két este az Erkel Színházban. A Carolina Balett mindössze két évad alatt vált nemzetközileg ismertté. A társulat körülbelül 30 főből áll, a művészeti vezető Robert Weiss, aki 40 balett főszerepét táncolta el, és koreográfusként olyan csapatokkal dolgozott, mint a Béjart Ballet és a New York City Ballet.

Tavaly két külföldi társulat lépett fel a budapesti táncfesztiválon: a Mojszejev együttes és Antonió Márquez csapata. Annak, hogy ezúttal egy külföldi együttes vendégszereplését láthatjuk, anyagi oka van; a tavalyi 60 millió után az idén 30-32 millió a fesztivál költségvetése. Mivel a kht. kevés pályázati pénzt kapott, a jegybevétel mellett szükség van arra, hogy a teátrum működésére szánt összegből is finanszírozza a fesztivált. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Táncfórum tavaly július 1-je óta működik Nemzeti Táncszínház Kht.-ként, amely 2001-ben megkapta a Táncfórum és a Várszínház tavalyi költségvetését. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2002-ben több mint 300 millió forintot juttat a kht.-nak a táncszínház működtetésére. A teátrum felújítására többéves tervet dolgoztak ki; tavaly erre 125 millió forintot adott a tárca, amely az idén - a működésre szánt 300 millió forinton túl - 150-200 milliót fordít a folytatódó munkálatokra. A teljes felújítás 2003-ban fejeződik be. (EE)

Munkatársunktól