Egy film sikeréhez leginkább a színészi alakítás, a rendező és a stáb összehangolt munkája járul hozzá, ám elengedhetetlen a kiváló labormunka is. Nem mindegy, milyen színvonalon hívják elő a filmet, milyen a fénymegadás, amely az egész produkció hangulatát meghatározza. A labormunkához tartozik a trükkök készítése, a filmes utómunka és a kópiák sokszorosítása is.

A Magyar Filmlaboratórium már 50 éve törekszik arra, hogy mindezeket a lehető legmagasabb színvonalon nyújtsa a hazai filmszakmának, amelyet több díjjal is támogat (VG, 2002. február 8.). A legkorszerűbb filmkidolgozási eljárások alkalmazásában, illetve a digitális filmtechnika elterjesztésében vezető szerepet tölt be itthon a magyar műhely, amely Közép-Európa legnagyobb Kodak-minősítésű laboratóriuma. Az idei filmszemle 20 játékfilmje közül 18-at itt dolgoztak ki. A legjelentősebb külföldi megrendelő Izrael, de Lettországból, Litvániából, a volt Jugoszlávia területéről, sőt Egyiptomból is kapnak megbízásokat - tájékoztatta lapunkat Erdélyi István, a Magyar Filmlaboratórium ügyvezető igazgatója. Meglátása szerint komoly külföldi vetélytársnak csak a bécsi és a prágai laboratórium számít, de a hazai piacon is felbukkant a konkurencia.

A filmlaboratórium felkészült a tisztességes piaci versenyre - fejtette ki Erdélyi István. Azt azonban kevésbé tartja biztatónak, hogy a konkurenciát jelentő Focus Fox székházában működő Kodak Cinelabsot maga a Kodak hozta létre, amelynek a Magyar Filmlaboratórium volt eddig a "referencialaborja", vagyis a Kodak saját versenytársat "dobott" erre az egyébként is szűk piacra - vélekedik Erdélyi István. Jelenleg hazánkban forgatják a Dynotópia című amerikai filmsorozatot (VG, 2002. február 22.), amelynek kidolgozásával már nem a több évtizede működő Magyar Filmlaboratóriumot bízták meg - példálózik Erdélyi István, aki hozzátette, hogy szakembereket csábítanak el tőlük.

Ténylegesen február óta működik a Kodak Cinelabs, amely jó félmilliárd forint értékű gépparkkal dolgozik, s a filmfeliratozáson kívül valamennyi szolgáltatását magas színvonalon tudja nyújtani - mondta el lapunknak Szakács Péter, a mozifilmüzletág vezetője. A cég száz százalékban Kodak-tulajdonú. Már két évvel ezelőtt fölmerült, hogy szükség lenne új laborra, mivel 8-9 év alatt sokat változott a piac. A cég 15 fővel dolgozik, a munka mennyisége miatt azonban az év végére 20-30 főre növelik a létszámot. Szakács Péter szerint az ügyfelek így választhatnak a szerint, hogy kiben bíznak, hol jobb a minőség, kedvezőbb az ár, és persze az is döntő, ki miként mozgósítja az erőforrásait.

Hasonlóan Prágához, először az infrastruktúra fejlesztése a legfontosabb, ott ugyanis az amerikai filmesek jó működési feltételeket találtak. Ha pedig itt is javulnak ezek, akkor több lesz a bérmunka is az országban - vélekedik Szakács Péter, hozzáfűzve: az új laborban megvannak azok az előnyök, amelyekkel magasabb áron tudják kínálni színvonalas szolgáltatásaikat. Szakács Péter szerint egyébként két labor is meg tud maradni a piacon. Mint mondta, a Magyar Filmlaboratórium aggodalma alaptalan, mert a náluk dolgozó szakemberek közül talán hárman jöttek el onnan, és ez egy száztagú csapatnál aligha jelenthet problémát. Az viszont természetes, hogy egy új cégnek munkatársakra van szüksége.

Szilágyi Katalin