A világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett új és régi filmeket vetítettek ebben a hónapban az Örökmozgó Filmmúzeumban, ahol a Villanófény sorozat keretében február 28-án Tunéziába "kirándulhatunk": egy tehetséges elsőfilmes, Raja Amari Vörös selyem című produkcióját láthatják a különleges filmek kedvelői. A produkció a tavalyi Berlinalén, a berlini nemzetközi filmfesztiválon már szerepelt, de a mozi egyébként is rendszeresen tűz műsorára nemzetközi mustrákon sikerrel vetített alkotásokat.

Fejes Katalin, az Örökmozgó Filmmúzeumot üzemeltető Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa a Világgazdaságnak elmondta: az idei berlini fesztiválról két alkotást (Wolfgang Becker: Good Bye, Lenin! és Hans-Christian Schmid: Lichte) választottak, melyet még 2003-ban vetítenek a tavaly 30 százalékos kihasználtsággal üzemelő filmszínházban.

A moziban egyébként a tavalyi 1100 előadáson 40 ezer néző látta a filmeket, 2002-es bevételük mintegy 16 millió forint volt. Programjaik finanszírozásához pedig pályázat útján rendszeres támogatást biztosított a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Alapprogram.

Fejes Katalin szerint érdemes filmheteket, retrospektív sorozatokat szervezni, amelyeken egy-egy nemzet vagy alkotó mutathatja be a legfrissebb műveket. Ugyanakkor az ilyen eseményeknél a szervezőknek csak egy- vagy kétszeri vetítésre kell jogdíjat szerezniük, amelynek költsége 500 euró körül mozog. A költségvetés tetemes részét a kópiák szállítása teszi ki, emellett körülbelül 300 ezer forintba kerül a műsorfüzet kiadása, a reklámozás, illetve kétszer enynyibe a filmhetekre hazánkba érkező alkotók utazási és szállásköltsége.

Az idén is folytatódnak a filmhetek az Örökmozgóban, ahol spanyol, mexikói és új német alkotásokból válogatnak a szervezők. Egy-egy ilyen rendezvénysorozaton általában hat produkciót láthatnak a nézők, akiknek a zöme egyetemista és nyugdíjas. A kedvezményes áron (500 forintért) megtekinthető filmek legjavát csak az Örökmozgó tűzi műsorára, ezért is számít egyedülinek a mozi kínálata a fővárosban. Tavaly például első alkalommal rendezték meg a chilei hetet, melynek keretében hat dél-amerikai produkciót láthattak a nézők.