Januárban az akkori pénzügy- és a gazdasági miniszter egy olyan, több évet átölelő adóreform kidolgozásának elindítását jelentette be, amelynek hatására "többen, kevesebbet, igazságosabban és egyszerűbben fizetnek adót". Az újonnan létrehozott adóreform-bizottságnak és annak öt albizottságának feladatává tették, hogy március végére tegye le a kormány asztalára javaslatát. A testületekben az üzleti életen kívül képviseltette magát a munkavállalói oldal, részt vettek független adószakértők és adótanácsadók, illetve a minisztériumok képviselői is. A bizottságok tagjai közül többen arra panaszkodtak, hogy a szűk költségvetési mozgástér nem tesz lehetővé nagyobb, a versenyképességet lényegesen javító intézkedéseket.

A koalíciós pártoknak csak sokadjára sikerült megállapodniuk, előzetesen az adócsomagot nem vitatták meg az érdekképviseletekkel. Bár a törvényjavaslatokat a miniszterelnök az adóreform kezdeteként aposztrofálta, szakértők szerint egyértelműen választási adótörvényt terjesztettek be a parlament elé 2006-ra vonatkozóan, miközben a versenyképességet érdemben javító intézkedések életbeléptetése a tervek szerint 2007-2009 közötti időszakra tolódna.

Az adócsomag cégeket közvetlenül érintő fontosabb elemei: jövőre az idei 50 százalékkal szemben a helyi iparűzési adó száz százaléka lesz levonható a társasági adó alapjából, valamint a cégek a külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó bevételt kivehetik - legfeljebb az adóalap 90 százalékáig - az iparűzési adó alapjából. Az iparűzési adó csak 2008. január 1-jével szűnik meg, dacára annak, hogy adótanácsadók szerint sérti az EU forgalmi adóra vonatkozó irányelvét. A társasági adó bizonyos feltételek mellett az első ötmillió forintos nyereségig 10 százalékra csökken. Az áfa normál kulcsa 2005 októberétől 25-ről 20 százalékra csökken, azonban ezt csak az üzemanyagok esetében lehet a hatálybalépéskor alkalmazni, a többi érintett termékre csak 2006. január 1-jétől. Az áfaarányosítási rendelkezést eltörlik, azonban úgy módosítják az adózás rendjéről szóló törvényt, hogy az áfa-visszaigénylés kapcsán nem számítana bele az ellenőrzési időbe a külföldi adóhatóság válaszának megérkezéséig eltelt idő, így egyes vélemények szerint késedelmi pótlékot sem kellene fizetnie az APEH-nek. A regisztrációs adó és - az üzemanyagok és a bor kivételével - a jövedéki adó emelése ellensúlyozza az áfacsökkentést, ám a cigaretta jövedéki adója ennél is jobban nő. Az osztalékadó jövőre megszűnik. Korlátozzák az adómentesen adható béren kívüli juttatások értékét. A tételes eho 2006 novemberében megszűnik, a munkáltató által fizetett tb-járulék 2007-ben 29-ről 26-ra, míg 2009-ben 24 százalékra mérséklődik.