Nincs nyoma Kóka János gazdasági miniszter vagyonnyilatkozatában annak, hogy 600 négyzetméteres, mintegy 300 millió forintra becsült házat épít a Normafánál – írja a Heti Válasz. A telket, mely Budapest egyik legdrágábbnak tekintett utcájában fekszik, az SZDSZ-es tárcavezető 51 százalékos tulajdonában lévő Rumed 2000 Kft. vásárolta meg 2003. szeptemberében. Kóka a lap szerint csak a Rumed Kft.-ben meglévő részesedéséről számolt be, de arról nem, hogy a cég milyen vagyonnal rendelkezik. Kókát a nemrég eladott helikoptere miatt is sok támadás érte korábban, mely szintén a Rumed nevén volt, hasonlóan, mint 2004-ig az Elender Üzleti Kommunikációs és Szolgáltató Rt. is. A becslések szerint a ház majdani piaci értéke a 300 millió forintot is elérheti, az építkezés költségei pedig mintegy 70-80 millió forintra rúgnak.

Egy ügyvédi iroda szerint a miniszter a kft.-n keresztül vásárolt ingatlan után fizetendő illeték megfizetése alól mentesül. Az ingatlanforgalmazó cégeknek a magánszemélyekre vonatkozó, általában tízszázalékos vagyonszerzési illeték helyett csak két százalékot kell fizetniük, ha a telket két éven belül „továbbszármaztatják”, de forgalmazásnak csak akkor minősül, ha nem építkeznek rajta.

„Kóka János maradéktalanul feltüntette minden egyes vagyontárgyát tavalyi vagyonnyilatkozatában, így a Normafán ingatlant vásárló és jelenleg házat építő cégben meglévő tulajdonrészét is, a közterheket pedig maradéktalanul kifizette” – jelentette ki Ábrahám Gergely. A gazdasági tárca szóvivője azt is közölte, hogy a miniszter a cikk valótlan állításai miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket.

„Az SZDSZ minden politikusát meg fogja védeni a nemtelen támadásokkal szemben” – állt Kóka mellé a liberális párt közleményében. A szabad demokraták szerint, a Fidesz a következő hetekben heves politikai támadásokat intéz majd a gazdasági miniszter ellen. AS Network