Közélet

Gyurcsány: Magyarország, akarsz-e magasabb áfát?

Magyarország, akarsz-e magasabb áfát, hogy ennyivel kevesebb terhet viseljenek a magyar vállalkozások? Ilyen kérdésekre keressük például majd a választ – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Napi Gazdaságnak a jövő évi adócsomag előkészítésével kapcsolatban.

A miniszterelnök szerint, ha nem mondjuk meg, hogy miért van szükség erre a bevételre, akkor az” tényleg sarcnak tekinthető.”

Gyurcsány az őszödi beszéd pozitív hatásának látja, hogy a szocialista pártban ilyen következetesen kiállnak a reformok mellett.

Szerinte az, hogy végül nem tudták bevezetni a – szakértők által egyébként támogatott – ingatalanadót, elsősorban koalíciós és nem párton belüli viták eredménye. „Akkor már jól látszott, hogy a konvergenciaprogram irányát jól eltaláltuk, önmagában a bevétel miatt nincs szükség új adóra. Viszont ha ezt az 50 milliárd forintot vissza akarjuk adni, akkor meg kell tudnunk mondani, hogy melyik más elvonást mérsékeljük."
 
Gyurcsány Ferenc a lex Mollal kapcsolatban elmondta, nem állítja, hogy ez a legjobb szabályozás, és rövid távon feltétlenül szolgálhat menedzsmentérdekeket, a fő szándék azonban az volt, hogy a nemzeti jelentőségű stratégiai szektorokban kontrollálatlanul ne jelenjen meg a nemzeti szuverenitást esetleg sértő érdek. „Európában majd minden állam vezetőjének mostanában amiatt fő a feje, hogy mit kezdjen a különböző típusú, ellenségesnek tekinthető felvásárlásokkal. Hatalmas pénzek forognak a világban, e pénzek egy része mögött pedig nem látjuk, hogy kik a valódi tulajdonosok.”

A lapnak a magyar lakosság eladósodottságára vonatkozó kérdésre a miniszterelnök úgy reagált, az a saját jövedelméhez és a GDP-hez mérten is lényegesen alatta marad a nyugat-európai szintnek. "Természetesen ez igaz sajnos a pénzügyi kultúrára is. A devizakockázatokat mérsékeltnek, viselhetőnek látom. A magyar forint ugyanis folyamatosan felértékelődési nyomás alatt áll. Ezt a folyamatot erősíti majd, hogy a jövő év végéig megszületik az euróbevezetést szolgáló, hiteles középtávú gazdaságpolitikai program"- mondta Gyurcsány Ferenc  

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek