A korrupció miatt feldühödött falusiak három hónapja tartják megszállva a községházát A Yomiuri Shimbun című japán lap tudósítója a dél-kinai Xiantangból küldött tudósításában arról ír, hogy a tiltakozás idegességet váltott ki a Kínai Kommunista Párt október 15-én tartandó kongresszusára készülő hatóságokban.

Xiantangban a gazdálkodás a falu fő bevételi forrása, ám a 3.500 falusi többsége szegény ember. E szegénységgel szemben - enyhén szólva - nincs összhangban a Xiantang központjában létesített ötszintes kormányzati épület látványa.

Az épület illegális elfoglalását az váltotta ki, hogy az önkormányzat nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a vonatkozó dokumentumokat.

A falusiak arra gyanakodnak, hogy a polgármester és a hivatalnokok "elsíbolták" a közpénzeket a kormányzati épület létrehozására. Szerintük a kormányzat - átszámítva - 1,67 millió dollárt utalt ki a székház megépítésére, ám ténylegesen az csak 373 ezer dollárba került.

Egyidejűleg az állami hivatalnokok elkezdték gyermekeiket Európába és az USA-ba küldeni, és az is feltűnt, hogy számos hivatalnok a családjával együtt drága éttermekben étkezett.