Közélet

Zuschlag-ügy: Lendvaiék azt hitték valami pici számlaügy

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint képviselőcsoportjuk életben tartja a miniszterelnök által hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését. Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: akár zsarolásnak is nevezhető ez, de normális esetben a közélet megtisztítását célzó kérdésekről a parlamentnek kell döntenie.

A politikus nyilatkozott a Zuschlag-botrányról is.

"Nagy hiba volt, hogy nem hívtam fel Zushlag Jánost 2005 novemberében, amikor megtudtam, hogy az ügyészség nyomoz az ügyében" - mondta Lendvai Ildikó.

Emlékeztetett arra, hogy ekkor jelent meg a HVG-ben egy rövid beszámoló arról, hogy a Bács-Kiskun megyei ügyészség nyomozni kezdett.

A politikus közölte: nem tulajdonítottak az ügynek jelentőséget, mert úgy gondolták, hogy az valami pici számlaügy.

Azt hittük, hogy a fiúk valamit rosszul adminisztráltak az APEH felé, egyikünk sem szembesült azzal, amivé a gyanú szerint, kiteljesedett - tette hozzá.

Lendvai az interjúban szólt a nagy vihart kavart Havas Szófia nyilatkozatról is. Mint ismeretes a szocialista képviselőnő a HVG-nek nyilatkozva azt mondta: "Én például 1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva."

Lendvai emlékeztetett arra, hogy a politikus családjában köztudomásul történt egy tragédia a forradalom idején.

Havas Szófia édesapja, Horn Gyula volt miniszterelnök testvére 1956-ban meghalt, a család szerint meggyilkolták.

Az ember a saját átélését nem keverheti össze egy történelmi ítélettel. 1956-ban forradalom volt - tette hozzá.

A frakciónak nincs békítő szerepe. Egy dolgot tehetünk, megismételhetjük azt, amit az MSZP, a frakció 1956-ról gondol - mondta Lendvai Ildikó.

Kapcsolódó cikkek