Rendőrségi nyomozók szerint ugyanis a cseh katonai illetékesek olyan áruk után fizettek, amelyeket sohasem vettek át és a pénz végül is a titkos pénzalapnál kötött ki.

Ám a SABE tulajdonosa közölte, hogy a cége valójában leszállította az árukat, de nagyon valószínű, hogy a vezérkar kétszer fizetett értük, valaki másnak. A Mlada fonta Dnes pár nappal korábban arról adott hírt, hogy a cseh rendőrség vizsgálatot indított a vezérkarnál elkövetett és a titkos pénzalapot érintő kiterjedt csalás ügyében.

A lap szerint a 17,5 millió koronába kerülő pénzügyi machinációk 2003-ban kezdődtek. A vezérkar a csalásban részt vett cégeknek nem létező szolgáltatások után fizetett. Magas rangú tisztek és tábornokok állítólag kedvezményesen kiváló minőségű hegyi bicikliket és sífelszerelést, drága késeket stb. vásároltak.

Azok a tisztek többsége, akik a titkos pénzalapból rendezett partikon vettek részt, ajándékokat fogadtak el vagy a Csendes-óceán partjára utaztak ki üdülésre, azt állítja, "úgy hitték, hogy mindezért a (cseh) hadsereg hivatalos pénzalapjából fizettek."