Közélet

Lop, csal, hazudik a rendőrfőkapitány? Lemondott az Interpol feje

Jackie Selebi, az Interpol dél-afrikai elnöke beadta lemondását, hogy így elejét vagye az őt érintő korrupciós vádaskodásnak - írja a Reuters.

Interpolhoz írt levelében Selebi kifejtette, hogy döntését az Interpol érdekében és a nemzetközi bűnelhárítás iránt tanúsított tisztelete miatt hozta.

Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, holott nagy támogatója Selebinek, még szombaton szabadságoltatta a rendőrfőkapitányt, akit korrupcióval, csalással, pénzmosással és csempészéssel vádolnak. Selebi tagadja bűnösségét.

Egy, a sajtóhoz eljuttatott közlemény részleteiben is taglalja a vádakat, miszeint szerint Selebi barátjától, Glenn Agliottitól, egy bányamágnás gyilkosságával gyanúsított drogcsempésztől mintegy 175 ezer dollár (kb. 30 millió forint) kenőpénzt kapott 2000 és 2005 között. (Selebi 2004-ben lett a nemzetközi rendőrszervezet elnöke.)

Az Interpol elnökének feladata nem a napi teendők irányítása, hanem a közgyűlések elnöklése és a működési elvek és irányok kidolgozása. Selebi négyéves megbízatása idén járt volna le.

Kapcsolódó cikkek