Közélet

Budapesten is lesz automata biciklikölcsönző?

Egy Combino villamos árából az egész budapesti belvárosban ki lehetne építeni az önkiszolgáló közösségi kerékpárkölcsönző rendszert - mondta Bodor Ádám, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter kerékpáros ügyekért felelős megbízottja.

A miniszteri biztos szerint az ügyben már jó ideje zajlanak az egyeztetések. Ha meglesz az egyetértés az érintettek - elsősorban a főváros és a kerületek - között és lesz politikai akarat, akkor a döntéstől számított egy éven belül uniós támogatásból megvalósítható a beruházás - mondta Bodor Ádám.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az automata kölcsönzőket a helyiek használják - mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, aki szerint a jellemzően munkaidőben, reggeltől estig igénybe vehető szolgáltatás remekül kiegészíti a közösségi közlekedés különböző formáit. "A tipikus használó metróval, buszon, villamoson vagy vonattal érkezik a dugóktól sújtott belvárosba, aztán nyeregbe pattan és időben megérkezik" - idézi a hvg.hu az MTI alapján László Jánost.

"Az első félóra a legtöbb helyen ingyenes, utána pedig exponenciálisan növekszik a bérleti díj. Ez arra ösztönzi az embereket, hogy ne városnézésre vagy sportolásra használják a kerékpárt, hanem kizárólag közlekedésre és csak addig, ameddig feltétlenül szükséges" - mondta László János.

 

közlekedés kerékpár automata kölcsönző
Kapcsolódó cikkek