Közélet

"Ha valaki balhét gyanít a háttérben, akkor árnyékra vetődik"

Zsinati biztost neveztek ki a Károli Gáspár Református Egyetem működésének rendezésére, a rektor jogkörét korlátozták, a gazdasági igazgató megbízását visszavonták. A zsinati szóvivő szerint nincs ebben semmi rendkívüli.

Ha valaki balhét gyanít a háttérben, akkor árnyékra vetődik - mondta a Népszabadságnak egy neve elhallgatását kérő szakértő. A lap birtokában lévő dokumentum ezzel szemben arról tanúskodik, hogy a Károli Gáspár Református Egyetemen baj van. A református egyház mint fenntartó az egyetem költségvetésének tárgyalásakor úgy látta jónak, ha könyvvizsgálót küld a helyszínre. A könyvvizsgáló jelentése több hiányosságot is feltárt az egyetem működésével és gazdálkodásával kapcsolatban. Az egyház illetékes testülete ezek után - Szűcs Ferenc rektor kezdeményezésére - visszavonta a gazdasági igazgató vezetői megbízását, és zsinati biztost nevezett ki az egyetem működésének rendbetételére. Ezzel együtt korlátozták a rektor "munkáltatói jogok gyakorlásával, valamint a vagyoni és gazdálkodási feladatok ellátásával kapcsolatos" jogkörét – írja a Népszabadság.

A jogkört az egyetemhez kirendelt zsinati biztos felügyelete alá helyezték. Érdekesség, hogy a reformátusok egy evangélikust kértek fel zsinati biztosnak: Hafenscher Károlyt, az evangélikus egyház volt irodavezetőjét.

Hafenscher a lap kérdésére közölte, hogy a református egyetem körüli történésekről Csoma Áron zsinati szóvivő jogosult nyilatkozni.

A szóvivő nem tartja furcsának, hogy másik felekezethez tartozó személyt neveztek ki zsinati biztosnak. És egyáltalán, szerinte sem a biztos kinevezésének, sem a többi intézkedésnek, sem a gazdasági szabálytalanságokról beszámoló vizsgálatnak nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani.

"Nincs ebben semmi rendkívüli, egy intézmény életében ilyen zavarok előfordulhatnak" - mondta a szóvivő. A református egyháznak, a zsinatnak és az egyetemnek is ugyanaz az érdeke - tette hozzá -, jelesül az, hogy rendezett anyagi körülmények között, minél színvonalasabb oktatás folyjon a Károlin.
 
A laphoz eljutottak olyan információk is, hogy a költségvetés több mint százmillió forintos beruházási támogatást adott a református egyetemnek, amely azonban rekonstrukció helyett másra fordította a pénzt. Csoma Áron kijelentette, hogy ez a híresztelés nem fedi a valóságot. (Ellenben tény - derül ki a már idézett dokumentumból -, hogy nem készült el az egyetem intézményfejlesztési terve.)

református egyetem zsinat költségvetés
Kapcsolódó cikkek