Közélet

Lenyűgöző: akár spárgát is termelhetnénk a Mars talaján

A Phoenix űrszonda mintáinak elemzése kimutatta: a vörös bolygó talaja nem mérgező, és olyan mennyiségű tápanyagot tartalmaz, amely lehetővé teszi az élet kialakulását. Egy tudós szerint a talaj akár a hátsó udvarunkban is lehetne, és spárgát is termelhetnénk rajta.

"Megtaláltuk azokat az anyagokat, amelyek az élet kialakulásához szükségesek a múltban, a jelenben vagy a jövőben" – jelentett ki Sam Kounaves, a Tufts Egyetem tanára, aki vezető kémikusként vesz részt a Phoenix projektben – olvasható a BBC-n.

A szakértő szerint a minta eddigi elemzése azt mutatja: a Mars talaja meglehetősen barátságos, egyáltalán nem mérgező, sőt, akár egy földi kertben is lehetne, ahol spárgát termelhetnénk rajta. A vegyész kijelentette: teljesen lenyűgözte őket a vizsgálat eredménye.

A Phoenix a Mars felszíne alatt 2,5 centiméteres mélységből emelte ki az egy négyzetcentiméteres talajmintát, amelyet vízzel kevert, majd felmelegített. A csillagász-közvéleményt nemrég azzal lepte meg a szonda, hogy jeget talált a vörös bolygó felszínén, igazolva ezzel az élet egyik feltételének tekintett víz jelenlétét.

tápanyag Mars talaj élet
Kapcsolódó cikkek