Közélet

Ujjlenyomatot vennének a bevándorolt romákról? Bukaresti aggodalmak az olasz terv kapcsán

Roberto Maroni olasz belügyminiszter olyan indítványon dolgozik, amelynek nyomán ujjlenyomatot vennének az ott élő és oda bevándorolt roma népességről, ami az összeszámlálásuk alapja lenne.

A tervezett intézkedés részeként különösen keményen lépnének fel – és esetenként börtönnel sújtanák – a gyermekek koldultatását, az ilyen esetek azonosítására a kiskorúkról is készítenének biometrikus felvételeket.

A terv kapcsán a Reuters rámutat, hogy az új jobbközép kormány a bűnözés nagy részéért az – Olaszországban „nomádokként” említett – romákat teszi felelőssé. Silvio Berlusconi miniszterelnök kormánya a pontos összeírás részeként szeretné meghatározni, hányan vannak azok, akik valamely EU-tagállamból érkeztek az ország földjére, és kik jöttek máshonnan, például a Balkán még nem EU-tag országaiból. A támadásokkal szemben a belügyminiszter azzal védi a tervezett nyilvántartás elkészítését, hogy a jogosultan ott tartózkodóknak méltóbb körülményeket szeretnének teremteni, az eljárás pedig a romák jogainak fokozottabb védelmét alapozná meg. Az összeírásra és az ujjlenyomatvételre a kormány rendőrök kíséretében küldene vöröskeresztes aktivistákat a táborokba.

Egy televíziós közvélemény-kutatás szerint a kormány eljárását a lakosság 80 százaléka támogatná. Az egész program a parlament által most tárgyalt bűnözésellenes törvénycsomag részét képezné. A jogszabálytervezet – a gyermekek koldultatása mellett – börtönnel vagy gyorsított kiutasítással sújtaná az illegális bevándorlást, és különösen szigorúan lépne fel az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben.

Az intézkedéscsomag olyan aggodalmakat keltett Bukarestben, hogy a Romániából Olaszországba kivándorolt félmilliónyi romát esetleg hátrányos megkülönböztetés éri. Az eljárás ellen fellépett az előző, balközép kabinet családügyi minisztere, aki „etnikai regiszter” elkészítésével vádolja a kormányt. Rajta kívül a Reuters idézi még Amoz Luzzarto, az Olaszországban élő zsidó közösség egyik vezetőjének véleményét, aki kijelentette, hogy a kormány „a gyermeket, a róluk készített ujjlenyomat alapján velükszületett bűnöző hajlammal vádolja, ezért az intézkedés rasszista és elfogadhatatlan”.

bevándorlók roma Olaszország ujjlenyomat
Kapcsolódó cikkek