Közélet

Virtuális vetkőztető kabin: mi van a ruha alatt?

A biztonságpolitika és –technika súlyos elfajzását jelenthetik az Egyesült Államok repülőterein mostanában telepített szkennerek, amelyeknek a fémdetektoros ellenőrzés után vethetik alá az utasokat.

 Egy átlátszó üvegkabinba állított, feltartott kezű személyekre – „ártalmatlan” – hullámokat bocsátanak, amelyekkel meg lehet nézni, mi van a ruha alatt.

A technikát hivatalosan a fém-alkatrészeket nem tartalmazó robbanó tárgyak, anyagok felderítésére és a gyakorta alkalmazott vetkőztetés helyettesítésére vetik be, valójában azonban teljesen élethű képet ad az intim testrészekről, és azok környezetéről, nem is beszélve a különféle implantát(um)okról, mint amilyen a katéter. Az első ilyen letapogató eszközt áprilisban helyezték üzembe az Arizona állambeli Phoenix repülőterén, júniusban Dallas, Las Vegas, Albaquerque, Miami és Detroit kap hasonló, virtuális vetkőztető kabint, az év végéig pedig összesen 38 helyen szerelnek fel hasonló eszközt.

A rendszerek telepítését elrendelő közlekedési biztonsági hatóság (TSA – Transport Security Authority) és a gyártó cégek azzal igyekeznek enyhíteni az eljárással szembeni ellenállást, hogy letapogatott képet egy külön helyiségben ellenőrzi az oda beosztott személy, aki számára az utas arcát csak elmosódott kép formájában jelenítik meg.

A berendezést emellett úgy állították össze, hogy a letapogató kabinból nyert képet ne lehessen se eltárolni, se kinyomtatni, se továbbítani, amint a művelet befejeződött a megjelenített információ visszavonhatatlanul törlődik.

Az amerikaiak egy része – mint a USA Today emlékeztet – ennek ellenére berzenkedik az eljárástól, 4 százalékuk például kifejezetten elutasítja, hogy alávesse magát, amihez joga van. Ilyen esetekben azonban a repülőtéri biztonsági szolgálatnak felhatalmazása van arra, hogy vetkőztető vizsgálatot rendeljen el.

Az amerikai polgári szabadságjogokért küzdő szervezet (ACLU – Amarican Civil Liberties Union) ennek ellenére tiltakozik a módszer ellen, mert – mint érvel – az utasok megrettennének, ha látnák milyen klinikai részleteket jelenítenek meg róluk – akár a nemi szerveikről is – a közlekedésbiztonsági hatóságok.

Kép ITT látható

technika repülő repülőtér vetkőzés kabin
Kapcsolódó cikkek