Közélet

EU orientációjú macedón kormány alakult

„Éjjel-nappal azon fogunk dolgozni, hogy Macedóniát mielőbb bevigyük az Európai Unióba és a NATO-ba” mondta a beiktatása alkalmából tartott beszédében az ország miniszterelnöke.

Nicola Gruevski egy koalíciós kormányt fog vezetni, amely mögött ott áll a macedón etnikum jobbközép pártja, 63 hellyel, illetve egy integrálódás-párti albán csoport, 18 képviselővel. Az ellenzék fő erejét a szociáldemokrata unió (27 hely) alkotja, egy további, 11 fős albán csoportosulás társaságában.

Az új kormány a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot tette meg egyik legfőbb feladatává, továbbá kampányt hirdetett meg az etnikumok közötti összhang megteremtéséért. A kabinet munkáját valamelyest akadályozhatja, hogy a szociáldemokraták bojkottálják a parlament munkáját, mert – a szervezett bűnözéssel fenntartott kapcsolatok vádjával – letartóztatták egyik alelnökét.

Az EU-csatlakozást főképpen a Görögországgal szembeni rossz viszony fogja hátráltatni. Athén és Szkopje 17 év óta nem tudta rendezni az ország nevének használata miatt kirobbant viszályt. A „Macedón Köztársaság” mint név azért elfogadhatatlan Athén számára, mert annak használatával az északi szomszéd elvileg jogot formálhatna egy azonos nevű görög tartomány területére. A vita idén májusban csúcsosodott ki, amikor Athén vétót emelt az ellen, hogy Macedóniát meghívják a csúcstalálkozóra, ahol kezdeményezni kellett volna a taggá válását.

EU kormány macedón NATO athén Nicola Gruevski
Kapcsolódó cikkek