Közélet

Fidesz: a kormány csapdája a távhő árának emelkedése

A Fidesz szerint a kisebbségi kormány csapdája az, hogy bár a Fidesz-KDNP javaslatot tett a távhő áfatartalmának csökkentésére, a távfűtés ára a mérséklődés helyett mégis nő - mondta László Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton Budapesten.

A Fidesz kezdeményezése a távhő árának csökkentésére "szociális, környezetvédelmi és egyéb szempontból is megalapozott javaslat" - fogalmazott az ellenzéki politikus a főváros újpalotai lakótelepén tartott sajtótájékoztatón.

Mint emlékeztetett: Budapesten idén egyszer már 6,1 százalékkal drágult a távfűtés, és a napokban született döntés egy újabb, 5,5 százalékos emelésről.

A világon mindenütt jelentősen emelkednek az energiaárak, ám az is tudható, hogy a kormányok világszerte igyekeznek az energia áremelkedéséből fakadó hatásokat tompítani, az ebből eredő gondokat enyhíteni - mondta László Tamás. Úgy vélte, e törekvések azért fontosak, mert egy radikális gazdasági átalakulásnak még csak az elején tartunk, ami azt jelenti, hogy újabb és újabb áremelkedések következhetnek.

"A kisebbségi kormány viszont pont az ellenkezőjét teszi(...), mint amit kellene" - fogalmazott, hozzátéve: a kormány a távhő árának csökkentése helyett helyben hagyja az áremelkedéseket.

A politikus szerint ez azért is elfogadhatatlan, mert a Fidesz javaslatának gazdasági alapja az a 28 milliárd forint, amely a gáz árának emelkedéséből többletként befolyt a költségvetésbe. Ezt a kormány "természetesen tagadja" - jegyezte meg László Tamás.

A politikus szerint a kisebbségi kormány októberben újra emelni akarja a gáz árát, és ez a Fidesz szerint újabb távhődíjemelést jelenthet.

Közölte: 2002 és 2007 között több, mint három és félszeresére emelkedett a távhő ára egy átlagos, 54 négyzetméteres lakás esetében Budapesten. De például Tatabányán a díjnövekedés ötszörös volt. László Tamás szerint a távhő árának emelkedése azért súlyos gond, mert a panellakásban élők a kevésbé tehetős, illetve a szegényebb emberek közé tartoznak. Megjegyezte, a távhő gondja mintegy 1,6 millió embert érint Magyarországon. A politikus szerint ha a kormány elfogadná a Fidesz javaslatát, az havonta 3.500-4.000 forintos megtakarítást jelenthetne egy átlagos méretű panellakás esetében.

Az MSZP javaslatai "teljességgel kiforratlanok" - mondta -, amit erről tudni lehet, az kaotikus tervezésre utal, de ha szeptemberben lesz is belőle valami, az is csak egy év múlva fogja éreztetni a hatását.

Egy lakótelepi lakos, Ocsovai András a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a 64 négyzetméteres lakásában 2007 januárjában 44.522 forintba került a távfűtés, az emelés után, 2009 januárjában várhatóan 65.000 forint körüli összeget kell fizetnie. A Fidesz áfacsökkentési javaslata nagyjából havi 8.200 forint megtakarítást jelentene számára.

László Tamás hozzáfűzte: ennél a családnál a havi rezsiköltségből 2002-ben a távfűtés 45 százalékot tett ki, és ez az arány mostanra 60 százalék körülire emelkedett.

MTI - Klubrádió-->

távhő távfűtés László Tamás Fidesz
Kapcsolódó cikkek