Közélet

Mi lesz veled EU? A lengyel elnök nem írja alá a lisszaboni szerződést

Lengyelország nem ratifikálja a lisszaboni szerződést - mondta az államfő. A lengyel elnök egy interjúban kifejtette: értelmetlen aláírnia a szerződést, miután a lengyel referendum elutasította azt.

Lech Kaczynski szerint az EU a szerződés nélkül is tud tovább működni. „Komolytalan azt mondani, hogy szerződés nélkül nincsen unió” – idézi őt a Financial Times.

A nyilatkozat éppen azon a napon érkezik, melyen Franciaország átveszi Szlovéniától az EU elnöki tisztségét – félő, hogy a féléves francia ciklus így a szerződés bukásának jegyében fog telni.

A lengyel parlament még áprilisban – heves vita után – elfogadta a szerződést. Az ellenzék részéről az elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt a nagy ellenző: a testvérpár szerint a szerződés csökkenti Lengyelország hatalmát az EU-n belül, és túl nagy súlyt ad Németországnak.

Az alkotmányjogászok kételyeinek ellenére az államfő azt mondja, jogában áll a parlamenti döntés ellenére megtagadni aláírását.

Csehországban is megakadt a ratifikációs folyamat, miután az alkotmánybíróság elé küldték a szerződés jogszerűségét; a bíróság döntése csak ősszel várható, a parlamenti ratifikáció ezután folytatódik.

Magyarország volt az első ratifikáló tagállam.

A szerződés értelmében megváltoznak az EU szavazási szabályai, egységesebbé válik a közös külpolitikai fellépés és az állampolgárokat képviselő Európai Parlament jóval több jogosítványt kap. Így kívánják az európai honatyák az Unió nemzetközi szerepét növelni és működését hatékonyabbá tenni.

A 27 tagállamból immár 19-en elfogadták a szerződést, 20-ként a spanyol alsóház múlt csütörtökön mondott igent.

ratifikáció kaczynski lasszaboni szerződés Lengyelország EU
Kapcsolódó cikkek