Közélet

Mindent az olimpiáért: megváltoztatják a munkaidőt Pekingben

Peking gőzerővel készül az olimpiára. A legújabb intézkedés: megváltoztatják a munkaidőt, hogy a helyi közlekedési csúcsforgalmat így enyhítsék.

A közhivatalok egyrával később nyitnak majd, 9:30-kor, és délután 5:30-ig működnek; a vállalatok munkaideje 9-től 5-ig tart majd – idézi a China Daily a pekingi polgármesteri hivatalt. A bevásárlóközpontok csak 10-kor nyitnak, ugyanakkor este 10-ig – vagy akár még tovább – nyitva is tartanak. Az iskolák és az alapvető szolgáltatók működése nem változik.

A pekingi kormány emellett mindenkit arra bátorít, dolgozzon otthonról, az interneten keresztül, hogy így is csökkentsék a város szennyezettségét, illetve könnyebben alkalmazkodhassanak a megváltozott munkaidőkhöz.

A légszennyezettsége miatt aggódó kínai főváros korábban is már kérte lakosait, használjanak tömegközlekedési eszközöket. Pekingben 3 millió személyautó van forgalomban.

A múlt héten számoltunk be egy másik kínai ötletről, amivel csökkenteni kívánják a légszennyezettséget: ideiglenesen bezáratnak rengeteg külföldi gyárat.

Peking légszennezettség olimpia
Kapcsolódó cikkek