Közélet

Nem tilthatják meg a pénteki neonáci felvonulást - Teljes készültség Trencsénben

Július 11-én a szólásszabadság és a tudományos kutatáskorlátozása ellen szeretne egy csoport tüntetni Trencsénben.

Szakértők szerint a megmozdulás mögött szlovák újfasiszta csoportok állnak, így a rendőrség már most készültségben van, figyelik az ilyen csoportokkal kapcsolatba hozható személyek mozgását. A tüntetés szervezői arra kérték a résztvevőket, hogy csak nemzeti és fekete zászlókat hozzanak, valamint hogy ne viseljenek terepszínű ruhát és bomberdzsekit.

A területfoglalási kérelmet május 27-én magánszemélyek nyújtották be, minden formai követelményt teljesített, így a város nem tilthatta be a menetet. A security-society.org szerverelemzése szerint a rendezvény az újabban egyre inkább erőre kapó, "központ nélküli ellenállásra" törekvő militáns újfasiszta csoportok erődemonstrációja lesz. A szervezők ezt cáfolták, és kilátásba helyzeték, hogy jogi úton vesznek elégtételt a hitelrontásért.

A város  vezetése ugyan gyanítja, hogy kik állnak a háttérben, ám konkrét bizonyítékokkal nem rendelkezik, így az állítólagos neonácik zavartalanul masírozhatnak. Rasszizmusellenes fiatalok egy csoportja azonban állítólag happeninget szervez a felvonulók ellen a Béke téren.

security-society.org neonáci újfasiszta Trencsény
Kapcsolódó cikkek