Közélet

Száz éves lett az FBI - Idén ezer új ügynököt képeznek ki

A Szövetségi Nyomozóiroda júliusban ünnepelte megalapításának századik évfordulóját. Az FBI azonban nem pihen: idén ezer új ügynök kiképzését fejezik be, "akik Iszlámábádtól Indianapolis-ig bárhol bevethetőek lesznek" a terrorizmus ellen.

"A jelenleg kiképzés alatt álló jelölteknek tudniuk kell, hogy új típusú ellenséggel fognak szembenézni, és Iszlámábádtól Indianapolis-ig  bárhol bevethetjük őket, ahol a terrorizmus ellen kell felvennünk a harcot" – nyilatkozta a FOXNews-nak Robert Mueller, az FBI igazgatója.

Tekintve, hogy jelenleg valamivel több mint tizenkétezer ügynök dolgozik az irodának, az idén állományba kerülő ezer új tag jelentős számnak mondható. Az önjelölt FBI-ügynökök száma azonban ennél is jóval nagyobb: minden, az FBI Akadémián betöltendő helyre ötven jelentkező jut, aki mind szeretnének részt venni a Quanticoban zajló öt hónapos kurzuson. A leendő ügynökök nagy része számára az FBI a karrier második kezdete, sokan húszas évek végén kezdik meg a kiképzést. Bár – mint azt az egyik résztvevő elmondta – a tréning során a jelöltek fizikai teljesítőképességének határait fenyegetik, az iroda mostanra elsősorban más képességekre fókuszál.

Egyre nagyobb szükség van több nyelvet beszélő ügynökökre, a faji identitással kapcsolatos képzések azonban a civilszervezek egy része szerint aggodalomra adnak okot. A FOXNews számára rendezett bemutató során a hallgatók muszlimokat alakító civileket hallgattak ki, illetve egy muszlim bombagyár rekonstruált változatában gyakorolták a terrorveszély elhárítását. A hírcsatorna kérdésére az illetékesek úgy válaszoltak: az ilyen típusú feladatok arra szolgálnak, hogy az ügynökök "más kultúrájú emberekhez is hozzászokjanak." A hatékonysággal kapcsolatos kételyek ellenére az iroda vezetője úgy véli, a bűnüldözés és a terrorelhárítás közötti átmenet lehetséges, az utcai járőrözés és kommunikáció ugyanis kulcsfontosságú a merényletek megelőzésében is. Mueller hozzátette: az akadémia nagy szerepet játszik az életükben, mert itt születik meg a bajtársiasság. "Mindannyian egy nagy család vagyunk" – jelentett ki az FBI vezér.

nyomoz kiképzés ügynök FBI bűnüldözés terror
Kapcsolódó cikkek