Közélet

Szigorú idegenrendészetének feladására kényszerülhet Dánia

Az Európai Bíróság egy minapi határozata nyomán Dánia rákényszerülhet az egész idegenrendészeti szabályozásának a felülvizsgálatára – közölte a bevándorlási ügyekben illetékes miniszter, Birthe Ronn Hornbech.

Az unió legfelső igazságszolgáltatási fóruma azt mondta ki, hogy EU-s állampolgárok házastársai közül azok is szabadon mozoghatnak – és bárhol letelepedhetnek – akik maguk nem rendelkeznek állampolgársággal valamely tagországban, vagy nem tartózkodtak jogszerűen ott. Az Európai Bíróság döntése nyomán egyszerre többen is jelentkeztek az integrációs ügyekben illetékes dán minisztériumnál, és kérték a korábbi elutasító döntés felülvizsgálatát.

Dánia az EU-tagállamok közül talán a legszigorúbb idegenrendészeti és bevándorlási szabályokat tartja hatályban. A rá nehezedő nyomás súlya alatt azonban a parlamenti ombudsman már a nyár elején kénytelen volt bejelenteni, hogy vizsgálatot indíttat, vajon az ottani hatóságok nem tájékoztatták-e félre a bevándoroltakat a rájuk alkalmazandó jogszabályokról. A szigorú eljárási rend miatt egyébként sokan a – félórás autósútnyi távolságban lévő – svédországi Malmö körzetében telepedtek le, mert ott enyhébbek a tilalmak.                                                                                                          

Az EUobserver a bírósági döntés nyomán idézte a kormánykoalíció számára létfontosságú Dán Néppárt szóvivőjét, aki kijelentette, hogy országának egész EU-tagsága azon az előfeltételen alapul, hogy a bevándorlási ügyeket függetlenül intézheti. A nyilatkozat szerint a migrációs kérdéseket az uniós igazságügyi rendszer alóli kivétel alapján kell kezelni.

Az EUobserver azonban idéz jogi szakértőket is, akik szerint a személyek szabad áramlásának elve magasabb rendű jogszabályban van kimondva, ami felülír minden, az adott tárgyban hatályos dán rendelkezést. A Jylland Posten az európai demokratikus rendszer súlyos torzulását látja az ügyben, mert bíróságok hoznak politikai súlyú döntéseket, ami valójában választott képviselők feladata lenne. A dánoknak a bevándorlással szembeni ellenérzését részben azt táplálja, hogy az utóbbi öt év során közel megduplázódott a lakhatási engedéllyel rendelkező, harmadik országból származók száma.

EUobserver bevándorlás EU idegenrendészet Dánia
Kapcsolódó cikkek