Közélet

Szorul a hurok a pofátlan buszosok körül

Sorompós beléptető-rendszer mielőbbi kialakítását kezdeményezi a Fővárosnál Zugló Önkormányzata a Városliget és az ott pihenni vágyók egészségének védelme érdekében.

A sorompókat a Kós Károly sétány kivételével a liget területére vezető utaknál helyeznék el. Weinek Leonárd polgármester ez ügyben közös tárgyalásokat kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál az együttműködési megállapodás tartalmáról és megkötéséről. Ha a Főváros nem tudná, vagy nem akarná finanszírozni a sorompók beszerzését, akkor azt Zugló akár saját forrásból is állná.

Összesen 3 sorompót állíttatna fel Zugló Önkormányzata a Városligetben: egyet a Dvorák sétányon, egyet az Olof Palme sétányon, egyet pedig a Zichy Mihály úton. A zuglói képviselő-testület legutóbbi, júniusi ülésén felhatalmazást adott Weinek Leonárd polgármesternek, hogy kezdjen tárgyalásokat a Fővárossal az együttműködési megállapodás tartalmáról és megkötéséről.
 
"Tarthatatlan az az állapot és az a luxus, hogy a turistabuszok ingyen parkolónak használják a Városligetet. Például csak az Olof Palme sétánynál korábban rendszerint 20-30 autóbusz állt járó motorral, miközben gyalogosok és kerékpárosok ezrei közlekedtek a buszok által okozott szmogos levegőben. Lassan már joggal nem nevezhető Budapest tüdejének a Városliget" - mondta Zugló polgármestere.
 
"Bízom a Főváros jószándékában és cselekvési készségében, hogy mielőbb sorompóval zárhatjuk le a ligetet az oda nem való turistabuszok és autók tömegétől" - fűzte még hozzá Zugló vezetője. "Ha a Főváros nem tudja kifizetni a sorompókat, mi állunk elébe, megvannak az ehhez szükséges forrásaink" - közölte a polgármester.
 
A zuglói Rendőrkapitányság július harmadikától négynapos akciót hirdetett meg Zugló közbiztonságilag frekventált helyeinek ellenőrzésére. Az akció ideje alatt a Városligetben fokozottabban fellépnek a szabálysértők ellen, és ellenőrzik a turistákat zaklató, engedély nélküli árusokat is. A liget területére szabálytalanul behajtó és parkoló turistabuszokat és autókat is szigorúbban megbüntetik a rendőrség munkatársai.


 
„Üdvözlöm a zuglói kapitányság akcióját, és további hasonló következetes és szigorú eljárást várok el a Városligetben sétálók, kerékpározók védelme érdekében. A mostani akció is annak a közös gondolkodásnak az eredménye, amit egy hónappal ezelőtt a zuglói Önkormányzat és a kerületi Rendőrkapitányság elindított a liget érdekében" - tette hozzá Weinek Leonárd polgármester.

weinek leonárd Zugló Olof Palme sétány Dvorák sétány városliget
Kapcsolódó cikkek