Közélet

Valami hiányzik majd augusztus 20-án! Az SZDSZ üdvözli a döntést

A honvédelmi miniszter döntése alapján idén augusztus húszadikán a korábbi gyakorlattól eltérően már nem a korona másolata előtt tesznek esküt a katonák a tisztavatás során. Gusztos Péter szerint ez üdvözlendő lépés.

A honvédelmi miniszter döntése nyomán az augusztus 20-i tisztavatáson nem lesz jelen a Szent Korona másolata, ellenben kiemelt mozzanat lesz az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása. A HM közleménye szerint "a frissen avatott tisztek e szép gesztussal emlékeznek mindazokra a katonákra, akik életüket áldozták a hazáért" - írja a Magyar Nemzet.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos és üdvözlendő lépésnek tartja, hogy a honvédelmi miniszter döntésének értelmében idén a fegyveres szervezetek tisztjei az avatási ünnepségükön már nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket.

A politikus véleménye szerint ez az intézkedés erősíti a köztársasági eszmét, és szimbolikus jelentése van minden olyan magyar állampolgár számára, aki hisz az alkotmányos alapokon nyugvó jogállamiságban és a Magyar Köztársaságban.

Gusztos Péter megjegyzi, hogy ennek a lépésnek személyesen is örül, hiszen 2002 óta többször is kérte az aktuális honvédelmi minisztertől, hogy mellőzzék a korona másolatának részvételét a tisztavatáson. Emlékeztet rá, hogy tavalyi írásbeli kérdésében felvetette: "Hogyan értelmezendő a modern köztársaság építésének célkitűzése akkor, amikor tisztjeink és tiszthelyetteseink a királyságot is jelképező koronára esküsznek?"

augusztus katona korona tisztavatás Gusztos
Kapcsolódó cikkek