Közélet

Az ukránoknak nem tetszik, amit a románok művelnek a Tiszán

Az Ukrán Vízgazdálkodási Állami Bizottság osztja a helyi közvélemény és a sajtó aggodalmát, amiért a román fél nem tájékoztatta Ukrajnát idejében arról, hogy területéről sok szennyező és mérgező anyag jutott a Tiszába.

Igaz, a kárptáaljai környezetvédelmi szakemberek mindennapos mérései és vizsgálatai eddig nem mutattak ki eltérést a normától; hasonló megállapításra jutottak a magyarországi szakemberek is.

Ennek ellenére az ukrán fél panasszal élt Bukarestnél amiatt, hogy Románia megsértett több kormányközi vízügyi megállapodást. Ugyanis nehézfémszennyezés került július 26-án román területen a folyók vizébe, de a balesetről az ottaniak csak egy nap késéssel tájékoztattak, jóllehet ennyi idő alatt a szennyező anyagok akár többszáz kilométerre eljuthatnak a közlemény szerint. A késedelem okáról a román hatóságok nem szolgáltak magyarázattal.

A Tisza vízminőségének napi rendszerességgel végzett vizsgálata nagy összegekkel terheli Kárpátalja megye költségvetését, emlékeztet az ukrán vízügyi hatóság.

Az ukrán fél az említett kérdést határozottan fel fogja vetni a két ország határvízi kormánymegbízottainak hamarosan sorra kerülő találkozóján, olvasható a közleményben.

Románia Ukrajna szennyező Tisza vízügy
Kapcsolódó cikkek