Közélet

Lassan vége a politikai uborkaszezonnak - mivel készülnek a pártok?

Cselekvési terv, törvényjavaslatok. A pártok önálló javaslatokkal készülnek az őszi parlamenti ülésszakra.

Önálló programokkal, törvényjavaslatokkal készülnek a pártok az Országgyűlés szeptember 15-én kezdődő őszi ülésszakára. Az MSZP augusztus végi naptára meglehetősen telített: a szocialisták jövő kedden először elnökségi, majd 26-án frakcióülést tartanak. A következő napokban és szeptember elején regionális frakcióüléseken tárgyalják azt a programot, amelynek főbb elemeit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még a nyár elején ismertette. Az MSZP szeptember 8-án tartja az őszi parlamenti ülésszak előtti első hivatalos frakcióülését, de az még az elnökségi ülésen eldől, hogy a kormányfő mikor mutatja be a kormány cselekvési tervét a képviselőcsoportnak. „A program célja az egyensúly megőrzése, tehát a konvergenciaprogram folytatása, a szociális ellátórendszer átalakítása és a versenyképesség fokozása” – emlékeztetett Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója.

A miniszterelnök programját a pártok közül talán az SZDSZ várja a legnagyobb érdeklődéssel, mivel velük tárgyal majd annak esetleges támogatásáról Gyurcsány Ferenc. Bár néhány napja Fodor Gábor pártelnök augusztus végéig adott haladékot az MSZP-nek, hogy bemutassák a programot, a liberálisok mégis inkább kivárnak. Gulyás József, szabad demokraták országos tanácsának elnöke kérdésünkre, hogy a költségvetési szavazással is összefügghet-e részükről a program támogatása, úgy válaszolt, ha a kormány cselekvési programja nem nyeri el a tetszésüket, nehezen tudják elképzelni, hogy a költségvetésben újabb elképzelései, javaslatai lennének majd a kabinetnek. „A költségvetéshez önmagában érdemes viszonyulni. Mivel nem ismerjük annak előkészületeit, korai még véleményt mondani róla” – mondta Gulyás József. Az SZDSZ azért néhány témában készül önálló javaslatokkal. Ezek részleteiről Gulyás nem árult el konkrétumot, de mint jelezte, a közélet tisztaságát és a pártfinanszírozást napirenden akarják tartani.

Előre hozott választás, vagy 2010-es szavazás?

Dávid Ibolya előre hozott választásra készül, és arra számít, hogy pártjára az ország tíz százaléka szavaz majd. Az MDF elnöke pártja megyei vezetőihez küldött levelében azt írta, Fodor Gábor nyilatkozatai alapján úgy látja, hogy a liberálisok nem szavazzák meg majd a jövő évi költségvetést, ahogy az MDF sem, ez pedig előre hozott választásokhoz vezet. A Fideszben viszont egyre több olyan hangot hallani, hogy 2010-es választással kell számolni.

A Fidesz viszont már nyáron benyújtott néhány törvényjavaslatot. Az ellenzéki párt az alapvető élelmiszerek és a távhő áfájának, illetve a benzin jövedéki adójának csökkentésére tett javaslatot. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, e javaslatokat továbbra is fenntartják, de arról nem tudott konkrétumot mondani, milyen esetleges újabb javaslataik lesznek az őszi parlamenti kezdésre. „A szakmai kabinetek augusztus 20-a után fognak ülésezni, akkor dől el, lesznek-e újabb törvényjavaslataink” – tette hozzá Répássy. Orbán Viktor pártelnök egyébként szombaton beszédet mond egy református konferencián, Balatonszárszón.

Az MDF sürgős feladatnak tartja a szociális segélyezés rendszerének átalakítását, ezért már szeptemberben benyújtja a parlamentnek az ivádi polgármester törvénymódosító javaslatát – mondta Herényi Károly. Az úgynevezett „Ivádi vitaanyag” célja, hogy munkavállalásra ösztönözze azokat, akik valamilyen ok miatt kiestek a foglalkoztatási rendszerből.

AS Network Előre hozott választás, vagy 2010-es szavazás? Dávid Ibolya előre hozott választásra készül, és arra számít, hogy pártjára az ország tíz százaléka szavaz majd. Az MDF elnöke pártja megyei vezetőihez küldött levelében azt írta, Fodor Gábor nyilatkozatai alapján úgy látja, hogy a liberálisok nem szavazzák meg majd a jövő évi költségvetést, ahogy az MDF sem, ez pedig előre hozott választásokhoz vezet. A Fideszben viszont egyre több olyan hangot hallani, hogy 2010-es választással kell számolni.

-->

Tóbiás Gyurcsány SZDSZ mdf frakcióülés pártok Fidesz Fodor
Kapcsolódó cikkek