Közélet

Már 68 áldozatot követelt a trópusi vihar

A Gusztáv névre keresztelt trópusi vihar immár napok óta tombol a Karib-tengeren, eddig 68 emberéletet követelve. A meteorológusok szerint azonban még sok minden hátra van: a vihar New Orleans-nek és Amerika Mexikói-öbölben található olajmezői felé vette az irányt.

Eközben az Atlanti-óceán felett kialakult egy újabb vihar – Hanna –, amely a Bahama-szigetek, illetve Florida felé veheti az irányt. Ez immár a nyolcadik nagy vihar az idei nyáron - írja a Reuters.

Az olajipari cégek eközben Gusztávra készülnek: minden bizonnyal ez lesz a legdurvább vihar a 2005-ös hurrikánszezon óta. Ennek megfelelően az olajárak 120 dollár fölé emelkedtek csütörtök reggel; igaz, újabb két dollárt esett az ár, amint az USA kormánya, illetve a Nemzetközi Energiaügynökség bejelentette, ha sérül az olajellátás, akkor a tartalékokhoz nyúlnak.

Gusztáv az éjjel Jamaica partjainál tombolt, 110 km/h-s sebességgel. Péntekre, azaz mára várják, hogy 119-re gyorsuljon, amivel hurrikánná minősülne.

Emlékezetes: New Orleans városát 2005 nyarán elmosta a Katrina hurrikán, mely 1500 emberéletet követelt, 80 milliárd dolláros kárt okozott, (és a Rita hurrikánnal együtt) megsemmisített 124 olajfúrókutat és számos olajvezetéket megsértett. A város lakosságát a minap felszólították, hogy készüljön fel egy esetleges evakuációra.

A vihar eddig Haitin és a Dominikai Köztársaságban okozott halálos áldozatokat. Jamaicában a „nem létfontosságú” dolgozóknak megparancsolták, hogy csütörtökön maradjanak otthon.

new orleans vihar katrina hurrikán gusztáv
Kapcsolódó cikkek