Közélet

Száraz lábbal kelne át a Vörös-tengeren Bin Laden - óriáshíd 200 milliárd dollárért

Összesen 200 milliárd dollárba kerülne az az Afrikát Ázsiával összekötő szuperhíd, amelynek terveit Tarek Bin Laden, a terrorsitavezér Oszama bin Laden testvére mutatta be egy Dzsibutiban tartott konferencián.

A híd Jement kötné össze Dzsibutival a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl közötti Báb el-Mandeb szoroson átívelve. A tervnek mind megvalósíthatósága, mind politikai háttere miatt igen pikáns.

Bin Laden projektjét több, a Bush-kormányzattal jó kapcsolatokat ápoló amerikai cég is támogatja, amelyek korábban a Pentagontól és washingtoni védelmi tárcától is jelentős megrendeléseket kaptak.

A megvalósíthatósággal kepcsolatban pedig több hátráltató tényező is felmerül. Így például a kelet-afrikai Dzsibutit a kontinens belsejével egyetlen, 90 éves autópálya köti össze, amelyen két napba kerül 50 kilométernyi távolság megtétele – írja a Spiegel Online.

Bin Laden ezen felül pedig még két várost is felhúznak a híd végpontjain. Dzsibuti esetében ez azért jelenthetne gondot, mert az építkezéshez becslések szerint 850 ezer főre lenne szükség, miközben az afrikai törpeállam lakossága csupán 800 ezer embert tesz ki.

báb el-mandeb híd dzsibuti autópálya vörös-tenger Jemen Bin Laden
Kapcsolódó cikkek