Közélet

Vankó: "Törvény szintjére emelnék a keresztény normákat"

Kevesen látják: ha a jobboldal esetleg kétharmados többséggel kerülne kormányra, az nem pusztán konzervatív hatalomátvételt jelentene – mondta Vankó Zsuzsanna a 168órában.

A Sola Sciptura Teológiai Főiskola rektora szerint a KDNP akciói azt jelzik, hogy a törvény szintjérre emelnék a keresztény normákat, hiszen kétharmaddal már módosítható az alkotmány is. „Ha az egyház politikai hatalmat kapna, veszélyes folyamat kezdődne. Elvileg bevezethetővé válna a kötelező hitoktatás, vagy tilthatnák az abortuszt és a fogamzásgátlást is” – véli Vankó, aki biztosra veszi, hogy a sok jószándékú katolikus és protestáns nem akarná erőszakosan krisztianizálni a társadalmat, csak meg vannak győződve arról, hogy a magyarság javát szolgálják az erkölcsi rend megteremtésével. „Csakhogy nagyon rövidlátóak” – teszi hozzá.

Vankó Zsuzsanna szerint az alkotmány a nem keresztények számára is kötelezővé tehetné az egyházi normák betartását. "Az unióban e téren nincs uniformizálás. Nem emelnének kifogást, ha Magyarország eltérne az EU alkotmányától."

Szerinte a szabadság, liberalizmus eszméi lejáratódtak, az új ideál „a rend” lett. A fundamentalizmus látszólag kielégítheti a rend utáni vágyat, csak az a kérdés, milyen áron.

Vankó Zsuzsanna szerint történelmi bűnnek tekinthető, hogy az egyházak nem szólalnak fel határozottan az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen.

kereszténység
Kapcsolódó cikkek