Közélet

"Elterjedt a korrupció a magyar üzleti gyakorlatban" - A vállalatvezetők 38%-a szerint

A magyar vállalatvezetők 38 százaléka szerint elterjedt a vesztegetés és a korrupció az üzleti gyakorlatban. Ugyanakkor minden hatodik megkérdezett véli úgy, hogy vesztett már el üzletet a versenytárs korrupt viselkedése miatt - áll az Ernst&Young nemzetközi felmérésben.

A cég 34 országban csaknem 1200 interjú alapján vizsgálta, hogyan látják a cégvezetők saját és államuk felkészültségét a visszaélések elleni küzdelemben. Nemzetközi szinten a válaszadók kétharmada elégedett volt a jogszabályi környezettel és annak hatósági betartatásával. Magyarországon viszont a megkérdezettek mintegy fele határozottabb hatósági fellépést várna a korrupció ellen.

Hatvan százalékuk nem annyira a büntetéstől és a kiszabott pénzbírságtól, hanem a piaci pozíciók elvesztésétől tart leginkább. Az Ernst&Young tapasztalatai szerint a nagyvállalati korrupció megelőzése legalább annyira függ a felsővezetés elkötelezettségétől és példamutatásától, mint a jogi szabályozástól, illetve a szankcióktól. A prevenció hatékony eszköze lehet a belső ellenőrzés. Magyarországon azonban a belső auditorok szaktudása nem feltétlenül megfelelő, így az ellenőrzéseknek is legfeljebb a fele eredményes.

A hazai cégek szerint tréningek, a belső auditok, az ügynökök és a közvetítők jogi átvilágításai segíthetik elő legsikeresebben a megelőzést. A nemzetközi gyakorlattal ellentétben kevésbé preferálják az etikai forródrót rendszerét, amelynek alapján - globális szinten - a visszaélések 40 százalékára fény derül.

vesztegetés Ernst&Young vállalatvezetés cégek korrupció
Kapcsolódó cikkek