Közélet

„Ha én lennék ma az elnök, kirúgnám!” - A tőzsdefelügyelet vezetőjét bírálja McCain

Barack Obama ismét átvette a vezetést a közvélemény-kutatások alapján. A Gallup napi felmérése szerint 48-44-re vezet a demokrata szenátor republikánus ellenfele, John McCain ellen.

Még a demokraták konvenciója után számoltunk be arról, mekkora lendületet kapott az Obama-kampány. Ez a lendület azonban – talán nagyobb mértékben, mint az előre várható volt – megtorpant, és a kezdeményezést a republikánusok vették át: Obama beszédének másnapján bejelentették, hogy Sarah Palint jelölik alelnökjelöltjüknek. Egy váratlan és meglepő döntés, ami azonban a republikánus gyűléssel együtt hirtelen McCain kampányát helyezte reflektorfénybe.

A konzervatizmusára büszke Palint a baloldalról rögvest elkezdték támadni: legyen szó külföldi tapasztalatairól, alaszkai botrányairól, vagy éppen hivatali e-mailezéséről. Mégis hetekig úgy tűnt, nem tudnak érdemben reagálni a demokraták; Palin személye egy táborba vitte a republikánusokat, mint azt a kutatások kimutatták. Talán mostanra jött el az az idő: szépen lassan a demokraták is megerősödtek saját táborukban.

Egy legújabb, a The New York Times-ban megjelent felmérés alapján a változás üzenete még mindig Obama kezében van: a válaszadók 65 százaléka szerint a demokrata jelölt változást hozna Washingtonban, míg csak 37 százalékuk szerint tenné ezt John McCain. Ez pedig egy kulcskérdése lesz a választásoknak: a gazdasági válság egyre bővül, az iraki akció megítélése egyre negatívabb - az amerikaiak azt szeretnék, mozduljon meg valami. Nem véletlenül igyekszik az Obama-kampány McCaint egybemosni a jelenlegi elnökkel, Bush-sal.

Ez azonban egyben az, amit McCain minden áron el szeretne kerülni. „A tőzsdefelügyelet vezetője elnöki megbízásra dolgozik – és szerintem visszaélt a lakosság bizalmával” – indított McCain kettős támadást, egyrészt, hogy távolodjon Bush-tól, másrészt, hogy a gazdaság terén változást hirdessen. „Ha én lennék ma az elnök, kirúgnám!”

A politico.com oldalon olvasható napi Gallup felmérésnek – de főként az amerikai elnökválasztásoknak – van egy másik érdekessége. Amerikában nem az lesz az elnök, aki a legtöbb szavazatot kapja, hanem az elektori rendszeren keresztül az egyes államokat kell megnyerni, amelyek aztán saját súlyuknak megfelelően vesznek részt a döntésben. Így fordulhatott elő, hogy George W. Bush elnök 2000-ben úgy nyerte meg a választást, hogy ellenlábasa (akkor Al Gore) több szavazatot kapott (ugyanez sikerült Hayes-nek 1876-ban, illetve Harrisonnak 1888-ban). Az elektorok tekintetében pedig Obama az elmúlt hónapban végig vezetett.

Obama McCain palin politico.com Gallup
Kapcsolódó cikkek