Közélet

Hankiss: "A Gyurcsány-Orbán szembenállás gyerekes perpatvar az írekhez képest"

A Heti Válaszban Hankiss Elemér szociológus-irodalmár, valamint Wermer András vív közéleti párbajt. Hankiss szerint van lehetőség a változásra.

Wermer András szerint Magyarország legnagyobb gondja a közös erkölcs hiánya. „Nálunk minden csoportnak más erkölcse van. És más erkölcse van magával és az ellenfeleivel szemben is. Amerikában vannak átléphetetlen határok. Azt például nem lehet megúszni, ha kiderül az elnökről, hogy hazudott. Vagy, hogy ne paráználkodj: ott egyértelmű a megítélése annak, ha az elnök félrelép. A „ne lopj!"-ról már ne is beszéljünk. Nálunk meg lehet úszni. Ebből a mély válság ütésszerű felismerése nélkül aligha lehet kikecmeregni. Ehhez Mohács kell" - mondta a Fidesz egykori stratégája.

Hankiss minderre úgy reagált: „Vannak országok, ahol meg tudták oldani Mohács nélkül is. Finnországban 1992-ben mély válság volt, aztán leültek, és kitalálták a finn modellt. Az írek úgy gyűlölték egymást, hogy ahhoz képest a Gyurcsány-Orbán szembenállás gyerekes perpatvar. Megállapodtak, s tizenöt év alatt az egyik legsikeresebb európai állammá cseperedtek. Miért ne történhetne ez meg velünk? Miért ne lovagolhatna valamelyik Saulus-vezérünk Damaszkusz felé, és eshetne le a lóról, a fejére, hogy Pálként keljen fel? Széchenyi talán nem léha kis gavallér volt ifjú korában? Aztán micsoda újjászületés! De Bethlen is képes volt a váltásra, Bajcsy-Zsilinszky Endre is. Nagy Imre is" – érvel Hankiss, aki emlékeztet: 1870 és 1930 között Amerika korruptabb volt, mint ma Magyarország. Aztán jöttek Roosevelték, és megindult egy tisztulási folyamat. Wermer szerint volt egy sorsfordító pillanat az ezredfordulón, de az már elmúlt.

Hankiss Wermer András politika kormány
Kapcsolódó cikkek