Közélet

Hóesés a Marson – Itt az űrjármű új felfedezése

A NASA Phoenix nevű Mars-kutató járművének adatai szerint tegnap hó esett a Vörös Bolygón. A hófelhők két és fél mérföldes magasságban úsztak a Mars légkörében, a technikai nehézségek miatt nem lehet tudni, talajt értek-e a pelyhek.

"Soha ilyesmit még nem láttunk a Marson" – lelkesedett a Washington Post hasábjain Jim Whiteway, a Phoenix meteorológiai bázisának kanadai kutatója. A szakértő szerint a következőkben a hó nyomait a talajon kutatják majd. A Phoenix más, a földi életre emlékeztető jelzést is talált: a Mars felszínéről összegyűjtött mészkő és más ásványok egyértelműen a víz korábbi jelenlétére utalnak.

A tudósok jelenlegi elmélete szerint a Mars sarki régióiban létezhettek életformák abban az időszakban, amikor a bolygó hőmérséklete a mostaninál jóval magasabb volt. Ezt a véleményt a lapnak megerősítette az Arizonai Egyetem tanára, Peter Smith is. Ráadásul Michael Hecht, a laboratóriumának munkatársa szerint a talajon található ásványok pH-értéke tengervíz jelenlétére utal, ami még inkább megerősíti az élet létezésének elméletét.

A Phoenix megfigyelései szerint a Marson beköszöntött az ősz: egy hónapja minden nap köd és hóesés veszi körül az űrjárművet. A párolgó nedvesség felszáll, majd ismét lecsapódik.

A Phoenix felhőkről készült felvétele megtekinthető a NASA weboldalán.

víz phoenix Mars élet
Kapcsolódó cikkek