Közélet

"Honfitársaim! Nem hagyhatjuk, hogy ez történjen!" - Figyelmeztető szavak Bush-tól

George W. Bush amerikai elnök szerda esti beszédében arról beszélt, hogy országa egy súlyos pénzügyi válság közepén van, ami a gazdaságot hosszú távon is recesszióba sodorhatja – amennyiben a kormány nem tesz ellenlépéseket.

Televíziós beszédének célja az általa tervezett 700 milliárd dolláros segélycsomag társadalmi támogatottságának megszerzése volt - írja a Reuters. Bush kifejtette: a „természetes ösztöne” a beavatkozás ellen van, de ez a pénzügyi turbulencia egy más hozzáállást igényel.

Az elnökválasztási kampányban a két egymásnak feszülő párt rendszerint ellentétes álláspontokat fogalmaz meg: míg a demokraták (Obama) pártolják az állam beavatkozását, addig a republikánusok (McCain, Bush) ellenzik azt, és a piac önszabályozását hirdetik.

„Úgy hiszem, hogy a rossz döntéseket hozó vállalatokat hagyni kell kiesni a piacról” – mondta Bush. „Normális körülmények között tartottam is volna magam e véleményemhez. Azonban jelenleg nem normálisak a körülmények.”

Szerinte a piac jelenleg nem működik rendeltetésszerűen, túl nagy a bizalomhiány és meghatározó piacok a megszűnés kockázatával szembesülnek. Még több piaci aggodalom még több bank bukásához vezethet, a tovább zuhanhat, munkahelyek szűnhetnek meg és ingatlanok értéktelenedhetnek el – mondta.

„És az országunk egy hosszú és fájdalmas recesszióval szembesülhet. Honfitársaim! Nem hagyhatjuk, hogy ez történjen!”

Röviddel a beszéd előtt Bush felhívta Barack Obamát, hogy csütörtökön csatlakozzon egy kongresszusi üléshez, melyen John McCain is részt fog venni, ahol megvitatják a teendőket, és esetleg döntenek a kisegítő csomagról is. McCain már korábban bejelentette, felfüggeszti a kampányát, hogy minden erejével a válságra koncentrálhasson.

Bush utolsó televíziós beszéde tavaly szeptemberben volt; akkor az iraki háború előrehaladásáról tájékoztatta a lakosságot. Mostani 700 milliárdos tervezetét azonban rengeteg kritika éri: miért csak most döntöttek lépés mellett, és miért ilyen formában. Sokan félnek, hogy a segélycsomagból nem a lakásaikat már zömében elvesztett subprime hitelesek, hanem a megbukott vállalatok vezetői fognak profitálni.

Obama McCain 700 milliárd válság Bush
Kapcsolódó cikkek